06.10.2014 13:42

PREMIUL NOBEL 2014 A ÎNCEPUT ASTĂZI! CINE SUNT PRIMII DESEMNAȚI

Desemnarea Premiilor Nobel începe astăzi. Câștigătorii premiilor vor fi anunțați în acest an între 6 și 13 octombrie. Premiul Nobel pentru Medicină sau Fiziologie deschide seria câștigătorilor din 2014 ai acestor premii care, din 1901, recompensează excelența în diferite domenii.

Așadar, primii desemnați cu Premiul Nobel în medicină sunt Oamenii de stiinta John O´Keefe, May-Britt Moser si Edvard I. Moser au primit Premiul Nobel pentru Medicina la editia din 2014.

Ulterior, se vor anunța premiile pentru Fizică, Chimie, Pace și cel pentru Economie, singurul care nu a fost instituit de magnatul suedez Alfred Nobel, inventator al dinamitei, și a fost creat după jumătate de secol de Banca Suediei. Academia Suedeză nu a comunicat încă în ce zi se va acorda Premiul Nobel pentru Literatură.

Premiul Nobel pentru Pace este singurul care se decernează în Norvegia, la Oslo, în timp ce toate celelalte se decernează în Suedia, la Stockholm, conform dorinței exprese a creatorului premiilor. Din 1974, nu se acordă postum.

În mai bine de un secol, prin aceste premii s-au răsplătit 22 de organizații și 847 de personalități, printre care 44 de femei. Premiile sunt înmânate la 10 decembrie, într-o dublă ceremonie — la Konserthus din Stockholm și la Primăria din Oslo.


Toți laureații primesc o diplomă, o medalie și o recompensă financiară. Anul acesta, suma este de 8 milioane de coroane suedeze (sumă echivalentpă cu 1,1 milioane dolari), aceasta se împarte dacă există mai mult de un câștigător la aceeași categorie.

Comentarii