07.10.2014 10:44

PRIMA MAȘINĂ, CUMPĂRATĂ CU AJUTORUL STATULUI. ROMÂNIA ÎȘI SPRIJINĂ CETĂȚENII PRINTR-UN NOU PROGRAM

Foto: business24.ro


"Statul român va garanta jumătate din valoarea unui credit de maximum 50.000 de lei pe care îl vor putea accesa persoanele fizice pentru achiziția unei mașini noi, începând cu 1 noiembrie" a declarat, luni, ministrul Economiei, Constantin Niță.

Acest program are trei obiective strategice: sprijinirea achiziției unei mașini noi pentru tineri printr-un credit bancar cu garanții de stat, stimularea achiziției de automobile noi, nepoluante, precum și stimularea producției interne de automobile, a specificat ministrul român al Economiei, adăugând că vor avea prioritate în obținerea creditului tinerii cu vârsta între 18 și 35 de ani, dar și cei peste aceasta vârstă pot beneficia de acest program.

Anual, în România se vând doar 80.000 de mașini noi, dintre care 25% către persoane fizice. Iar industria auto locală numără 600 de companii cu peste 200.000 de angajați și contribuie cu 11% din PIB. Experții au estimat că creșterea anuală a vânzărilor ar putea ajunge până la un miliard de lei, ceea ce ar însemna o creștere economică de 0,1%, cumulând efectele de pe
lanțul de producție, import și distribuție, inclusiv serviciile conexe din acest sector.

Propunerea va fi discutată în Guvern în primă lectură în aceasta săptămâna, urmând ca decizia finala să fie luată săptămâna viitoare.

Comentarii