28.11.2016 11:15

Proiect de lege. Delfinariul din Chișinău ar putea fi închis

Delfinariul din Chișinău ar putea fi închis în cazul în care un proiect de lege va fi adoptat de Guvern, iar ulterior aprobat de Parlament.


Propunerea apaţine ministrului Mediului, Valeriu Munteanu.

În cadrul unui interviu acordat pentru Curentul, Munteanu a precizat că legea este inspirată din Europa și delfinariul din Chișinău va trebui să se confirme acestor prevederi.

„Legea este la avizare. Urmează ca, în cel mai scurt timp, să primim toate avizele de la Ministerul Justiției și CNA și acesta urmează să fie trimis la Guvern spre aprobare, după care în Parlament. Nimeni nu vine să critice inițiativa noastră și eu sînt absolut sigur că este o paradigmă, o soluție corectă propusă de noi”, a declarat ministrul Mediului.

În același context, sursa a subliniat că asta înseamnă, în mod implicit, că delfinariul care se află la noi va trebui să se conformeze noilor prevederi. De activitatea acestui delfinariu răspunde cei de la Sănătatea Publică, dar vor trebui să se conformeze noii legi.

„Legea este inspirată din legislația europeană care vine cu paradigma – dacă delfinariul poate să fie asigurat cu apă de mare, să fie asigurat. Dacă orașul nu are acces la mare, atunci sînt 2 soluții – fie nu deschizi delfinariu, fie deschizi delfinariul doar dacă proprietarii pot să asigure apă naturală, creînd un mediu habitual cît mai apropiat pentru delfini. Aceasta asigură că ei vor trăi mult și, respectiv, demonstrîndu-ne respectul nostru pentru delfini”, a mai adăugat Munteanu.

Totodată, ministrul Mediului a precizat că noua lege vine din interes pentru mediu, nu din interes economic.

SURSA

Comentarii