11.05.2019 12:16

Punctele de trecere de frontieră Soroca și Cosăuți și-au sistat activitatea

În legătură cu ridicarea nivelului de apă în râul Nistru, de la ora 07:00 punctele de trecere de tip debarcader Soroca-Țekinovka și Cosăuți-Iampoli și-au sistat activitatea.

Călătorii sunt rugați să opteze pentru alte puncte de trecere aflate în proximitate, cum ar fi: PTF Otaci-Moghileov-Podolsk, transmite Știri.md

În rezultatul desfășurării activităților de supraveghere și control la frontiera de stat, prevenire și combatere a migrației ilegale și a infracționalității transfrontaliere, angajații Poliţiei de Frontieră, pe parcursul a 24 de ore, au înregistrat următoarele acțiuni ilegale:

- o trecere ilegală a frontierei moldo-ucrainene;

- trei încălcări a regimului punctelor de trecere;

- patru cetățeni străini au depășit termenul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova;

- o tentativă de trecere a frontierei cu document falsificat;

- un caz de trafic ilicit de bunuri;

- cinci conducători auto au ignorat regulile de folosire a vinietelor și de transportare;

- două persoane în conflict cu legea au fost reținute în rezultatul schimbului de date și informații cu autoritățile de drept naționale.

În punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 62 324 traversări, dintre care un număr mai mare de treceri – 34 399 a fost înregistrat pe sensul de ieșire din Republica Moldova.  

Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost:

PTF Leușeni – 12 094 traversări persoane,

PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 9 457 traversări persoane,

PTF Sculeni – 6 657 traversări persoane,

PTF Otaci – 6 675 traversări persoane,

PTF Giurgiulești-Galați – 4 114 traversări persoane,

PTF Cahul – 3 654 traversări persoane,

PTF comun Criva - 2 846 traversări persoane,

PTF Costești – 2 450 traversări persoane,

PTF comun Palanca – 2 404 traversări persoane.

În perioada minivacanței, prilejuită de sărbătoarea de 9 MAI, angajații Poliției de Frontieră vor fi antrenați continuu în aplicarea celor mai eficiente măsuri de fluidizare a traficului transfrontalier, menite să simplifice procedurile de control, să evite aglomerările și să ofere o stare de confort călătorilor. 

Astfel că în cele mai solicitate puncte de trecere, referindu-ne la: PTF Leușeni, PTF Sculeni, PTF comun Palanca, PTF Giurgiulești-Galați, PTF comun Criva, PTF Otaci, PTF Cahul, la necesitate:

- se va spori numărul polițiștilor de frontieră, 

- se vor deschide toate benzile de circulație pe teritoriile PTF-urilor,

- se va acorda o atenție specială familiilor cu copii și altor categorii de persoane (bătrâni, persoane cu dezabilități, etc.) supuse controlului de frontieră fără rând, precum și redirecționarea acestora pe banda Corpului Diplomatic,

- se va intensifica cooperarea cu Serviciul Vamal, întru realizarea unor măsuri specifice de control al trecerii frontierei (implementarea procedurii REVERS - redirecționând fluxul de pe o directie pe alta (intrare/ieșire).

În scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier, Poliția de Frontieră recomandă:

- verificarea, din timp, a valabilității şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat.

- tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea rândurilor.

- în cazurile în care apar întrebări cu privire la situația în punctele de trecere, călătorii sunt îndemnați să contacteze LINIA VERDE: .

- manifestarea de înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare a frontierei de stat.


SURSA

Comentarii