09.11.2016 16:01

Competențe largi pentru autoritatea tutelară

La inițiativa Ministerului Muncii, Guvernul a acceptat proiectul de modificare a Codul familiei referitor la reducerea vîrstei matrimoniale.

În prezent, în baz unor motive temeinice, se poate încuviinţa încheierea căsătoriei cu reducerea vîrstei matrimoniale, dar nu mai mult decît cu doi ani. Iar reducerea vîrstei matrimoniale poate fi încuviinţată de autoritatea administraţiei publice locale, în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul persoanele care doresc să se căsătorească, în baza cererii acestora şi acordului părinţilor minorului.

Se va substitui autoritatea locală cu autoritatea tutelară în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul persoanele care doresc să se căsătorească. Iar în calitate de autorități tutelare vor fi primarii de sate și orașe.

Autoritățile tutelare teritoriale vor mai deține competențe legale de: determinare a domiciliului copilului; executare a drepturilor părintești; participare la examinarea litigiilor privind educarea copiilor; restabilire a drepturilor părintești; obligare a părinților de a-și întreține copiii; rezolvare a problemelor referitoare la plata pensiei de întreținere a copiilor.

SURSA

Comentarii