25.11.2016 15:50

Reforma sistemului de pensii, în atenţia sindicatelor

Federaţia Sindicatelor din Moldova „SINDLEX” îşi exprimă dezacordul faţă de modificarea legii privind asigurarea cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne.

În opinia sindicaliştilor, unificarea sistemului de pensii va avea un impact negativ asupra securităţii naţionale şi va înrăutăţi condiţiile de pensionare a funcţionarilor cu statut special, relatează Radio Moldova Actualităţi.„Nu s-a luat în calcul că practic toate structurile de forță prin avizările sale și-au expus dezacordul și nu au susținut acest proiect de lege, aducând argumentele contrare acestuia. Facem un apel către deputații Parlamentului Republicii Moldova, comisiilor parlamentare de profil și toate comisiile parlamentare, dar și către fracțiunile parlamentare pentru a fi susținuți în dezacordul nostru, confirmat și susținut, după cum am mai zis prin avizările semnate de conducătorii instituțiilor vizate”, a declarat președintele Federației, Mihail Lașco.

Reprezentanții Federației au făcut referire la practica de reformare a sistemului de pensionare din țările europene.

„Federația îşi exprimă dezacordul total în vederea promovării unor iniţiative legislative cu impact negativ asupra sistemului asigurării securităţii naţionale, înrăutăţirea condiţiilor de pensionare a funcţionarilor cu statut special, pierderea legăturii a autorităţilor publice centrale cu pensionarii săi, destrămarea organizaţiilor de veterani consolidaţi şi pe criterii de unitate a sistemului de pensionare. Solicităm retragerea acestor propuneri legislative, ca fiind unele nefondate şi cu impact negativ în adresa angajaţilor organelor de forţă”, a punctat Mihail Lașco.



SURSA

Comentarii