19.09.2014 14:31

RUSIA S-AR PUTEA IZOLA DE REȚEAUA GLOBALĂ DE INTERNET

Înăsprirea segmentului rus de internet în situații de urgență, va fi discutată luni în cadrul unei reuniuni a Consiliului Securității Rusiei în frunte cu președintele rus, Vladimir Putin, relatează ”Interfax”, cu referire la ziarului economic ”Vedomosti”. Autoritățile rusești s-ar pregăti de adoptarea câtorva decizii destinate consolidării suveranității segmentului rus de internet, printre care și o procedură de management a internetului care prevede posibilitatea deconectării Rusiei de la rețeaua globală de Internet.

Conducerea Ministerului Comunicațiilor din Rusia urmează să prezinte un raport președintelui Putin cu privire la rezultatele inspecției din luna iulie, ce va scoate la iveală vulnerabilitatea segmentului rusesc de internet. Operatorii ruși de internet vor trebui să-și configureze echipamentele în asemenea mod, încât în cazul apariției unor situații de urgență, Internetul rus să poată fi deconectat de la rețeaua globală.
Așa cum a relatat presa rusă, Serviciul de Securitate a lucrat în parteneriat cu Ministerul Comunicațiilor, pentru a implementa un proiect care prevede că începând cu 1 iulie 2014, toți furnizorii de servicii internet sunt obligați să instaleze echipamente pentru înregistrarea și stocarea traficului pe internet pe o durată de minim 12 ore, pentru ca serviciile secrete să aibă acces direct la aceste înregistrări.
Potrivit Vedomosti, citată de Interfax, situații de urgență pot fi considerate acțiuni de război, proteste de amploare etc.
Unul dintre experții Vedomosti indică faptul că scopul statului nu este de a izola Rusia de restul lumii, ci dimpotrivă de a o proteja de izolare în cazul în care, de exemplu, SUA vor decide să deconecteze Rusia de la Adresa IP.

Comentarii