31.10.2014 17:10

SALARILE MICI ALUNGĂ MEDICII DIN ȚARĂ

Salariile mici, condițiile de muncă dificile și situația economică precară din țară îi determină pe medicii din Moldova să migreze. Potrivit unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății, în ultimele două decenii, 40% dintre angajaţii din domeniul sănătăţii din ţara noastră au plecat peste hotare în căutarea unui loc de muncă mai bun.

Conform studiului realizat de Organizația Mondială a Sănătății, peste 90 la sută dintre lucrătorii medicali au migrat din cauza salariilor mici, iar 74% au invocat condițiile economice dificile din țară. Studiul mai relevă că procesul de recunoaștere a diplomelor este anevoios și de lungă durată. Potrivit raportului, circa 25 la sută dintre cei intervievați activează în Italia, iar 35 la sută, în celelalte țări europene.


În acelaşi timp, doar 25 la sută dintre lucrătorii medicali din Italia și 34 la sută dintre cei stabiliţi cu traiul alte state ar fi dispuși să revină acasă, în condițiile în care ar fi mai bine plătiţi. Lunar, aproape 67 la sută dintre migranți trimit în Moldova, în medie, peste 300 de euro. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 179 de persoane, dintre care 124 din Italia. Datele studiului arată că cei mai mulți medici migrează în România, Italia, Franța, Germania și Portugalia.

Comentarii