17.07.2014 16:42

SCANDALUL DE LA AITA, IA AMPLOARE

Continuă scandalul legat de conducerea Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto. Pe lîngă acuzațiile aduse membrilor care ar fi preluat puterea ilegal. De această dată, fosta conducere a asociației a anunțat că și Ministul Justiției, Oleg Efrim, ar fi ajutat la efectuarea atacului raider prin carea s-au preluat funcțiile de vîrf ale AITA.

Secretarul general revocat de la AITA, Vladimir Pendiurin, a venit astăzi în fața presei pentru a declara că a fost comisă, în viziunea lui, o fărădelege. El afirmă că pe data de 2 iulie a obținut decizia judecătorească prin care se interzice schimbarea conducerii asociației. Astfel, în următoarea zi acest document ajunge la Ministerul Justiției, iar angajații revocați din funcție se duc la sediul AITA pentru a anunța despre decizia judecătorească. În intervalul orelor 4 - 8, actuala conducere nu a putut prezenta nici un document contrariu. Însă, a doua zi, pe 4 iulie apare documentul semnat de ministrul Justiției prin care este înregistrată noua conducere a Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto.

VLADIMIR PENDIURIN secretar general revocat al AITA: Dacă pe data de 3 iulie, la ora 20.00, documentul lipsea, atunci îmi apare întrebarea: când poți semna aceste documente negre, posibil doar noaptea de la 20.00 până la 24.00, pentru că documentul pe care ei l-au prezentat pe data de 4 iulie era întocmit cu semnătura de 3 iulie. Pe cine azi să mai crezi?
Pe de altă parte, Ministerul Justiției, a comentat acuzațiile in felul urmator.
”În momentul în care decizia judecătorească a fost adusă Ministerului Justiției, ordinul de a înregistra noua conducere a AITA era deja semnat. Decizia Ministerului Justiției este absolut legală. Necesitatea de examina rapid materialele din dosar a fost determinată de faptul că Uniunea Internațională a Transportatorilor Auto informa că se blochează eliberarea carnetelor TIR. Nu am primit niciun fel de solicitare din partea grupului de asociați de a retrage ordinul.” se spune in comunicatul ministerului.
În prezent transportatorii auto pot obține carnete TIR. Precizăm că AITA a fost fondata in 1992 și reprezintă interesele transportatorilor din Moldova în lucrul organelor de transport internațional. De asemenea, presa scrie că AITA are la balanța sa active și societăți de 300 milioane de lei, iar în cadrul acestei asociațiii sunt înregistrați 411 membri.

Comentarii