14.10.2014 10:10

SERAFIM URECHEAN VORBEȘTE PENTRU MBC DESPRE PROIECTELE DE RENOVARE A CHIȘINĂULUI

Chișinăul poate fi numit orașul proiectelor nerealizate. De-a lungul ultimilor 20 de ani mai multe proiecte de reamenajare a orașului au fost propuse de primărie.

Constructia parcării cu mai multe niveluri în locul autogării centrale sau sub piața Marei Adunări Naționale; construcția uzinei de prelucrare a deșeurilor, care mai apoi s-a transformat în construcția unui incinerator de deșeuri, tramvaiul, care ar fi trebuit să circule de la Ciocana la Botanica, restaurarea telefericului, construit în 1988 și care nu mai funcționează de 15 ani. Dar nici unul dintre aceste proiecte nu au fost puse în aplicare -, fie din cauza lipsei de investiții, sau - din cauza neînțelegerilor politice.


Iar la sfârșitul anilor '90 administrația orașului a propus un proiect de anvergurăde creare a zonei de agrement pe râul Bâc râu cu terasament din granit și cascade - ca și în alte capitale europene.

După ani de discuții, vara aceasta autoritățile de la Chișinău început să facă ordine la râu, să scoată nămolul, și asta doar în perimetrul străzilor Feredeului și Petru Rareș, pe o porțiune de 3,6 km. Și atunci, acesta este doar pe eliminarea de nămol.


Parcul "Valea Morilor", de asemenea, demult avea nevoie de renovare. În perioada sovietică aici era un loc perfect de recreare pentru locuitorii capitalei. Leonid Brejnev - pe atunci, prim-secretar al Partidului Comunist din Republica Moldova - a participat la construcția parcului. Potrivit unora, chiar lui îi aparține ideea de a amenaja un lac artificial în Chișinău. La intrarea principală în parc de pe strada Serghei Lazo spre lac duceau renumitele scări, ornementate cu flor vii, în vaze decorative, cu mici piscine pentru peștișori. În partea de sus a scării, vara cânta fanfara. Iar jos era un bazin în care vizitatorii parcului aruncau monede pentru a reveni în acest loc.
Cu toate acestea, la sfârșitul anilor '90, toate aceste frumuseți au dispărut. Autoritățile centrale și primăria construiau planuri grandioase.

O companie privata a pregătit un proiect de reconstrucție a cfomplexului de agrement cu parc acvatic, zonă comercială și complex rezidential. Dar, proiectul a rămas doar pe hârtie. Un alt proiect important pentru oras - de reconstrucție a stației de epurare a apelor uzate, din cauza căreia Chișinăul este învăluit de mirosuri neplăcute.

Fostul primar al Chișinăului, Serafim Urechean, consideră că această problemă trebuie rezolvată urgent, dealtfel, ca și construcția unei fabrici de prelucrare a deșeurilor. dar, despre aceasta se vorbește de mai bine de 20 de ani.

Comentarii