15.10.2014 10:26

SERVICII PUBLICE MAI IEFTINE PENTRU LOCUITORII DE LA SAT

Foto: europalibera.org


Trei localități din raionul Ialoveni au format prima Asociație de Cooperare Intercomunitară, care urmează să gestioneze și să modernizeze în comun rețelele de servicii comunale și salubritate. Respectiv, cei 13 mii de locuitori din zonă vor beneficia de servicii calitatative, iar presiunea asupra bugetelor locale va scădea simțitor.

Noua întreprindere intercomunitară deservește satele Răzeni, Cigârleni și Molești și este o structură bazată pe modelul european de clustere. Aceasta va gestiona și moderniza toate rețelele de apeduct, canalizare și iluminat public, precum și serviciile de salubrizare și întreținere a drumurilor și amenajare a teritoriului. Proiectul a fost implementat în cadrul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată a Guvernului cu asistența PNUD.

Autoritățile publice locale din cele trei sate au semnat acordul de cooperare și Regulamentul de funcționare a asociației intercomunitare comune și de prestare a serviciilor. De asemenea, au fost aprobate tarifele pentru fiecare tip de servicii.

Deja în această iarnă, deszăpezirea în satele Răzeni, Cigârlani și Molești va costa bugetele publice locale cu aproximativ 25% mai puțin decât în anul 2013, iar termenul de intervenție va crește substanțial. Asociația va putea presta servicii de salubrizare și altor localități care nu sunt membre, atât că la alte tarife. Până la sfârșitul anului 2015, vor fi create alte 9 clustere sau asociații intercomunitare în toate zonele țării.

Comentarii