17.09.2014 13:40

SERVICIUL ANTIGRINDINĂ MARCHEAZĂ 50 DE ANI DE ACTIVITATE

Serviciul antigrindină din Moldova duce lipsă de rachete. Potrivit directorului Serviciului Special pentru Influenţe Active, Ion Garabă, este nevoie de încă cel puțin 12 mii de rachete antigrindină pentru a putea proteja toate ternurile agricole din țară. O declarație în acest sens a fost făcută astăzi în cadrul conferinței științifico-aplicative internaționale, dedicată aniversării a 50 de ani de la inițierea lucrărilor de protecție antigridină în Republica Moldova.

Potrivit lui Garabă, în decurs de jumătate de an serviciul antigrindină este pregătit să mărească suprafața de protecție dacă va fi suplimentat numărul de rachete.

ION GARABA, directorul Serviciului Special pentru Influenţe Active: Anual ar fi nevoie de minim 7-8 mii de rachete pe suprafețele actuale, dacă este vorba despre protejarea suprafețelor de 2 miloane de hectare ar fi nevoie de 10-12 mii de rachete anual.

Potrivit viceminstrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Gheorghe Gaberi, din cauza surseor financiare insuficiente, aproximativ 18 raioane din țară nu sunt protejate de grindină, echivalentul a un milion de hectare de terenuri agricole.

GHEORGHE GABERI, viceministru Agriculturii și Industriei Alimentare: Anual sunt alocați de la bugetul de stat circa 35 milioane de lei, o sumă care, cu părere de rău, nu ajunge pentru a asigura protecția tuturor terenurilor agricole din Republica Moldova. În anul curent am acoperit circa 1.600000 de hectare din cele 2,5 milioane de terenuri utilizate în agricultură.

În prezent Serviciul Antigrindină deține 115 puncte rachetare cu ajutorul cărora protejează 24 de raioane ale țării. Anual pe teritoriul protejat sunt evitate pierderi de circa 300-400 milioane de lei.

Comentarii