11.02.2015 14:15

Sindicatele vor majorarea salariilor și pensiilor

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a pregătiti un demers către autorități, prin care cere majorarea salariilor și pensiilor. Cererea vine ca urmare a deprecierii masive a leului moldovenesc și, respectiv, scăderea puterii de cumpărare a populației.

Vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Petru Chiriac susține că instituția a cerut autorităților încă în septembrie ajustarea salariilor, însă nu a fost stabilit niciun dialog. El a mai spus că recenta solicitare se bazează pe calculele făcute de departamentul protecție social-economică de la Confederație.

Contactat de MBC, serviciul de presă al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei a concretizat că instituția nu se va expune vis-a-vis de acest subiect, atâta timp cât nu este aprobat nici Planul de guvernare, nici Legea bugetului. Însă, în luna martie, Ministerul va elabora un plan de acțiuni în care va fi prevăzută indexarea pensiilor și salariilor, luându-se în calcul rata de inflație. De cealaltă parte, vicepreședintele sindicatelor este încrezut că surse pentru majorările cerute sunt.

Reprezentantul Confederației Naționale a Patronatelor, Vladislav Caminschi susține că deprecierea valutei naționale a lovit la fel de dur și agenții economici, iar majorarea de 40% a salariilor este mai mult ireală.

Comentarii