23.10.2014 09:32

SONDAJ MONDIAL! OAMENII SPUN DE CE LE ESTE TEAMĂ CEL MAI MULT

În funcție de continentul pe care trăiesc, oamenii răspund diferit la întrebarea "Care credeți că este principalul risc care amenință lumea?", adresată în primăvară de Pew Research Center cetățenilor din 44 de țări, informează sâmbătă portalul de știri Europa Press.


Astfel, inegalitatea reprezintă principala amenințare pentru cetățenii Statelor Unite și ai țărilor Europei, unde anii de criză economică par să fi avut un cuvânt greu de spus în formarea acestei percepții. Concret, în Spania, țara cea mai sensibilă la această chestiune, îngrijorarea cu privire la inegalitate s-a dublat față de anul 2007, anterior izbucnirii crizei economice.

Nu mai puțin de 54% dintre repondenți consideră că prăpastia tot mai mare dintre bogați și săraci reprezintă principala amenințare la nivel mondial. În general, 32% dintre europeni și 27% dintre americani sunt îngrijorați de acest subiect. În Anglia, unde doar 25% dintre repondenți se declară preocupați de inegalitatea socială, principala preocupare o reprezintă extremismul religios.


Chiar mai înainte ca epidemia de Ebola să țină prima pagină a ziarelor din întreaga lume, circa 32% din cetățenii din cele șapte țări africane incluse în studiu — Uganda, Tanzania, Africa de Sud, Kenya, Senegal, Nigeria și Ghana — considerau că cel mai mare risc îl reprezintă bolile. În multe dintre aceste țări, SIDA face ravagii și s-au înregistrat numeroase epidemii de tot felul în ultimul deceniu. Totuși, bolile nu sunt singura problemă care-i îngrijorează pe africani. În Nigeria, unde acționează gruparea teroristă Boko Haram, 38% dintre cetățeni sunt de părere că cel mai mare risc pentru omenire îl reprezintă ura motivată religios și etnic.

Teama față de extremismul religios și față de ura motivată etnic se regăsește și în șapte țări din Orientul Mijlociu incluse în studiu — Liban, Palestina, Tunisia, Egipt, Israel, Turcia și Iordania. În medie, 34% din populația acestor țări consideră că aceasta reprezintă principala amenințare. În Liban, o țară divizată religios și care are frontiere cu Siria și Israel, procentul se ridică la 58% din populație. Din 2007, de când Pew Research Center a realizat primul studiu de acest fel, teama față de consecințele provocate de extremismul religios a crescut constant în regiune.

În Japonia, singura țară din lume care a fost victima armelor nucleare, aproape jumătate din populație se declară preocupată de această temă. Subiectul îngrijorează mult și cetățeni ai Ucrainei, Turciei, Nigeriei și Chile.

Îngrijorarea pentru mediul înconjurător este mai mare în țările în curs de dezvoltare, unde procesele de industrializare amenință în prezent resursele naturale într-o măsură mai mare decât în țările dezvoltate. Cei mai îngrijorați pe această temă sunt cetățenii Columbiei, Thailandei, Peru, Filipinelor și Chinei.

SURSA: agerpres.ro.

Comentarii