02.03.2015 16:10

Start lucrărilor de reabilitare a drumurilor naționale în 2015

Aproape 30 de kilometri de drum naţional de pe traseul R14 Bălți-Sărăteni vor fi reabilitați pe parcursul următorilor doi ani. Lucrările vor fi efectuate de o companie Portugheză. Contractele cu reprezentanţii întreprinderii au fost semnate astăzi.

Conform contractului, pentru reabilitarea traseului național R14, Bălți-Sărăteni vor fi cheltuiți 36,3 milioane de euro. Bani oferiți cu împrumut de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, ca urmare a unei licitații pe un termen de 15 ani.

Potrivit Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, lucrările pe segmentul Bălți-Sărăteni includ reabilitarea intregului segment rutier existent. Pe unele sectoare drumul va fi supralărgit și construit un sistem rutier nou, iar în două trei luni traseul va deveni șantier de lucru.

În total, pentru anul 2015 se planifică organizarea a licitaţiilor pentru reabilitarea a 16 sectoare de drum cu o distanţă de 330km în valoare totală de 287 milioane de euro. De asemenea, se planifică licitaţia pentru efectuarea proiectării încă pentru 500 km de drum. Lucrările de proiectare vor fi achitare din contul penalităţilor aplicate companiilor care nu au efectuat în timp lucrările. Momentan suma penalităţilor este de 4,2 milioane de euro, iar pentru lucrările de proiectare sunt necesari doar 2,2 milioane de euro.

Comentarii