03.11.2016 04:20

Tăticii vor beneficia de indemnizații paternale

Tații copi­i­lor nou-născuți care au bene­fi­ci­at de con­ce­diu pater­nal își vor putea pri­mi indem­ni­za­ți­i­le.

În acest sens, cabi­ne­tul de miniș­tri a apro­bat în cadrul ședin­ței de astăzi, Regu­la­men­tul cu pri­vi­re la con­di­ți­i­le de sta­bi­li­re și modul de cal­cul a indem­ni­za­ți­ei pater­na­le.

Regu­la­men­tul garan­tea­ză drep­tul la indem­ni­za­ție pater­na­lă tată­lui asi­gu­rat în sis­te­mul public de asi­gu­ră­ri soci­a­le, anga­jat în baza con­trac­tu­lui indi­vi­du­al de mun­că sau aflat în raport de ser­vi­ciu în baza actu­lui admi­nis­tra­tiv, pen­tru îngri­ji­rea copi­lu­lui nou-născut, cu domi­ci­uli­ul sau reșe­din­ța în Repu­bli­ca Mol­do­va.

Con­ce­di­ul pater­nal se acor­dă în pri­me­le 56 de zile de la naș­te­rea copi­lu­lui , pe o peri­oa­dă de 14 zile calen­da­ris­ti­ce în baza unei cere­ri în for­mă scri­să. Sala­ri­a­tul poa­te bene­fi­cia de o indem­ni­za­ţie pater­na­lă, care va fi achi­ta­tă din buge­tul asi­gu­ră­ri­lor soci­a­le de stat, iar sta­bi­li­rea, evi­den­ța și orga­ni­za­rea aces­tei indem­ni­za­ții va fi efec­tu­a­tă de către Casa Națio­na­lă de Asi­gu­ră­ri Soci­a­le.

Sala­ri­a­ții asi­gu­ra­ți în sis­te­mul public de asi­gu­ră­ri soci­a­le au drep­tul la indem­ni­za­ție pater­na­lă dacă con­fir­mă un sta­giu total de coti­za­re de cel puțin 3 ani, iar cei care con­fir­mă un sta­giu total de coti­za­re de până la trei ani tre­bu­ie să con­fir­măe un sta­giu de coti­za­re de cel puțin 9 luni, rea­li­zat în ulti­me­le 24 de luni pre­măr­gă­toa­re datei naș­te­rii copi­lu­lui.

Oda­tă cu apro­ba­rea meca­nis­mu­lui de sta­bi­li­re, de cal­cu­la­re și de pla­tă, tații copi­i­lor nou-născuţi care au bene­fi­ci­at de con­ce­diu pater­nal înce­pând cu data de 27 mai curent, vor putea ridi­ca indem­ni­za­ți­i­le pater­na­le în ace­lași con­di­ții.

Legea pri­vind Con­ce­di­ul pater­nal a fost apro­ba­tă de către Par­la­ment la 27 mai curent.

SURSA

Comentarii