24.02.2015 16:10

Terenuri din Moldova furate, prin decizii judecătorești

De mai bine de un deceniu, atribuirea terenurilor pentru construcția de imobile din Chișinău s-a transformat într-un business adevărat. Iar judecătorii și executorii judecătorești sunt implicați în scheme care alimentează o problemă gravă de justiție. Părerea aparține invitaților la emisiunea În numele legii, difuzată aseară la MBC.

Potrivit participanților la emisiune, schemele după care se acționează sunt simple. Persoana se adresează cu o cerere la Consiliul municipal, prin care solicită să-i fie repartizați între 4 și 7 ari de teren. Instanța de judecată adoptă o hotărâre, iar Consiliul Municipal atribuie lotul. Însă, sunt cazuri în care solicitantul nu mai așteaptă repartizarea și se adresează în instanță ca să fie schimbat modul de executare a hotărârii respective. Și aici, pe rol intră executorul judecătoresc, iar lucrurile iau o turnură neașteptată.

În acest mod, lacunele din legislație, dă posibilitate și judecătorilor și executorilor judecătorești să-și acumuleze pe loc gol averi de milioane din deposedările și vânzările ulterioare a acestor terenuri. Potrivit lui Teodor Cîrnaț, din 2010 și până în 2014 au fost intentate 19 dosare penale pe cazurile de atribuire ilegală a terenurilor, însă pe nici unul dintre acestea nu a fost pronunțată sentința de condamnare.

Comentarii