23.11.2016 14:15

„Termoelectrica” şi „Apă-Canal” storc bani pentru restanţe

Consumatorii chişinăuieni vor fi nevoiți în curînd să plătească amenzi pentru facturile neachitate la timp pentru energia termică şi apă.

Precizăm că, înainte de începerea sezonului de încălzire, în septembrie, tariful la energia termică pentru consumatorii finali a fost majorat cu 8,2% şi acum constituie 1068 lei per 1 gigacalorie. Totodată, SA “Termoelectrica” a solicitat ANRE să majoreze tariful cu 27%. Asupra majorării tarifelor insistă şi “Apă-Canal Chişinău”, explicînd prin faptul că la actualele tarife investitorii europeni nu se decid să investească mijloace în dezvoltarea întreprinderii.

Potrivit datelor pan.md, această inițiativă a fost lansată de SA „Termoelectrica” şi SA „Apă-Canal Chişinău”, care furnizează căldură şi apă în majoritatea blocurilor din capitală. Reprezentanţii întreprinderilor i-au pus pe consumatori în faţa faptului după ce deciziile respective au fost aprobate de Guvern, comunică NOI.md.

Furnizorul de căldură în casele chişinăuienilor explică decizia adoptării unor măsuri mai drastice faţă de consumatori prin faptul că Guvernul a aprobat în mai prevederea respectivă. Potrivit declaraţiilor reprezentanţilor

SA “Termoelectrica”, noile reguli prevăd că facturile pentru încălzire trebuie plătite integral pînă la data indicată de furnizor, fără posibilitatea de a amîna plăţile. În caz contrar, furnizorul de serviciu are dreptul să aplice amenzi din prima zi de întîrziere.

Mărimea amenzii este obiectul acordului dintre furnizorul de servicii şi consumatori, dar ea nu poate depăşi rata medie ponderată anuală a dobînzii la credite. În anul 2016 acest indice a constituit 13,55% anual. Dacă suma datoriei va constitui 1 mie de lei, conform calculării indicelui stabilit, amenda pentru o lună întîrziere urmează să constituie 11,51 lei (1 mie lei x 0,03712% pe zi x 31 zile). Amenda nu poate să fie calculată doar în cazul în care între părţi vor fi stabilite graficele de rambursare a datoriilor.

SA “Apă-Canal Chişinău” în etapa actuală aplică amenzi pentru întîrziere doar agenţilor economici. După cum a explicat şefa Serviciului de presă al întreprinderii, Elena Danu, aceasta are loc în baza contractelor de prestare a serviciilor respective agenţilor economici. În ceea ce îi priveşte pe consumatorii de rind, în contractele perfectate cu ei nu se prevedea un punct referitor la aplicarea amenzilor pentru întîrzierea cu plata serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare, deocamdată nu se aplică amendă pentru restanţele actuale. Întreprinderea însă este interesată în reperfectarea contractelor, unde va putea fi inclus un nou punct despre aplicarea sancţiunilor faţă de consumatori.



SURSA

Comentarii