21.01.2015 09:10

Știai că NU ai voie să fotografiezi Turnul Eiffel noaptea? Iată MOTIVUL

Dacă tinzi spre aderarea la Uniunea Europeană trebuie să știi și toate legile adoptate de Parlamentul European, chiar dacă unele le vei considera ciudate. Spre exemplu, o lege care probabil te va uimi este că Uniunea Europeană ne lasă să fotografiem Turnul Eiffel numai ziua?

Un articol obscur din legea drepturilor de autor spune foarte clar că nimeni nu poate publica poze ale clădirilor publice din Belgia, precum Atomium, sau fotografii nocturne cu Turnul Eiffel din Paris, fără a cere voie deținătorilor drepturilor de autor, notează euobserver.com, citat de PE.

Oricine poate fotografia Turnul Eiffel în timpul zilei pentru că drepturile de autor asupra construcției au expirat – Gustave Eiffel, arhitectul care a proiectat turnul, a murit în 1923. Totuși, autoritățile au montat un sistem de iluminat pentru a face obiectivul vizibil și în timpul nopții.


Sistemul de lumini este apărat de legea drepturilor de autor”, a precizat Dimitar Dimitrov, expert politici pentru European Wikimedia în Bruxelles. Asta însemnă că oricine postează de exemplu pe Facebook o poză cu Turnul Eiffel noaptea încalcă legea.

În România și Slovenia lucrurile sunt mai simple, oricine având voie să facă poze cu instituțiile publice, atâta timp cât fotografiile nu vor fi ulterior vândute.

Nu există nicio restricție pentru cei care vor să fotografieze obiective publice în Marea Britanie, Olanda și Germania.

Comentarii