02.03.2015 15:59

Tot mai multă lume renunță la telefonia FIXĂ, în favoarea telefoniei MOBILE

Telefonia mobilă este mai populară decât cea fixă. La finele anului 2014 au fost utilizate peste 89% din volumul total de numere de telefonie mobilă atribuite de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei. În același timp, furnizorii de telefonie fixă au folosit doar 71,7% din numerele atribuite de instituție, arată raportul ANRCETI.

Raportul cu privire la monitorizarea utilizării resurselor de numerotare în anul 2014 arată că

la finele anului trecut, cantitatea totală a numerelor telefonice atribuite furnizorilor alcătuia 7 milioane 933 de mii 180. Ponderea cea mai mare revine numerelor pentru telefonia mobilă – circa 77,7%. Numerele pentru telefonia fixă au o pondere de doar 21,7%, iar celelalte tipuri de resurse de numerotare deţin împreună o pondere de circa 0,6%.

Autorii raportului explică nivelul sporit de utilizare a numerelor de telefonie mobilă prin exploatarea la maximum a capacităţilor nodurilor de comutaţie a reţelelor. Un alt factor ar fi şi tarife mai mici pentru unele servicii de telefonie mobilă după implementarea portabilităţii numerelor, accesul permanent al utilizatorului la terminalul mobil și posibilitatea utilizării unui spectru larg de servicii oferit de furnizori.

Gradul mai mic de utilizare a numerelor de telefonie fixă este explicat prin capacitățile mici ale nodurilor de comutație de telefonie fixă în zonele rurale, în special ale nodurilor de comutații analogice.

Comentarii