21.01.2015 14:45

UE susține dezvoltarea sistemului sanitar din Moldova

Pe parcursul ultimilor 10 ani, Uniunea Europeană, a investit 60 de milioane de euro în diferite programe şi proiecte în domeniul sănătăţii care au fost implementate în Republica Moldova. Cea mai mare parte din asistența financiară, în valoare de 43 de milioane de euro, a fost oferită ca suport bugetar.

Potrivit șefului Secţiei politică şi economică a Delegaţiei UE la Chişinău, Wicher Slagter, Uniunea Europeană susține Republica Moldova în proiectele ce tind să optimizeze calitatea serviciilor medicale.
"Uniunea Europeană a oferit echipament care a fost oferit centrelor medicale regionale", a declarat Wicher Slagter, Şeful Secţiei politică şi economică a Delegaţiei UE la Chişinău.
Pe lângă aceasta, UE a sprijinit proiecte de Twinning în domeniul sănătății la care au participat țările din Uniunea Europeană.
Statele membre ale Uniunii Europene au făcut schimb de experiență cu Republica Moldova în diferite domenii. Unul dintre proiectele Twinning ține de sistemul de de transplant.
Totodată, oficialul european a ținut să sublinieze că în prezent Republica Moldova se confruntă cu anumite constrângeri în domeniul sănătății.
Acestea țin de faptul că Moldova, comparativ cu alte țări europene este o țară relativ subdezvoltată, ce ar însemna că resursele alocate sistemului medical sau serviciilor medicale pe cap de locuitor sunt considerabil mai puține decât în alte țări europene.

Comentarii