22.10.2014 18:00

UN ARBORE PENTRU DĂINUIREA NOASTRĂ! PE 15 NOIEMBRIE SĂRBĂTORIM ZIUA INTERNAȚIONALĂ A ÎNVERZIRII PLAIULUI

Ziua naţională de înverzire a plaiului “Un arbore pentru dăinuirea noastră” va fi marcată în acest an pe 15 noiembrie. Tradiţional în cadrul acestei campanii vor fi plantaţi arbori şi arbuşti în fondul silvic, vor fi amenajate fîşii şi pasaje forestiere în preajma drumurilor şi bazinelor acvatice, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de presă al Agenţiei de Stat “Moldsilva”, de obicei Ziua naţională de înverzire a plaiului se desfăşoară prin Decret prezidenţial în ultima sîmbătă a lunii octombrie, însă în anul curent a fost amînată din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile plantării. În această toamnă vor fi create culturi silvice în fondul forestier pe o suprafață de 507 ha. Totodată, vor fi efectuate lucrări de ajutorare a regenerării naturale pe o suprafață de 347 ha. Autoritățile publice locale de nivelul întîi și doi vor planta în acest sezon circa 300 de mii de puieți. Pentru procurarea materialului săditor se vor cheltui 1,5 milioane de lei, bani alocați de Fondul Ecologic Național.


De asemenea, este posibilă aprovizionarea cu material săditor și a altor organizații de stat sau private, inclusiv a populației, contra plată, conform catalogului de prețuri din anul 2009. Cele 31 de pepiniere silvice din ţară vor pune în vînzare 500 de mii de puieți de talie înaltă (nuc comun, frasin comun, tei, corn, lemn cînesc, liliac ş.a.).

Comentarii