18.07.2014 09:59

UNDĂ VERDE PENTRU NOUL COD AL EDUCAȚIEI

Activitatea în sistemul educațional din Moldova va fi reglementată de noul cod al Educației, votat ieri în lectură finală de Parlament. Pentru proiectul noului Cod al Educației au votat 55 de deputaţi.
Acesta propune o nouă abordare a învățământului şi vine să modernizeze sistemul educațional în contextul integrării europene şi al Procesului de la Bologna.
Potrivit Codului, învăţământul va fi obligatoriu până la vârsta de 18 ani, va începe cu ciclul întâi preşcolar — grupa pregătitoare şi finalizează cu învăţământul liceal sau învăţământul profesional tehnic. De asemenia, educaţia ante-preşcolară se va realiza în familie, care beneficiază de finanţare de la bugetul public naţional iar la solicitarea părinţilor, autorităţile administraţiei publice locale pot organiza educaţia ante-preşcolară cu finanţare de la bugetele locale. A mai fost acceptat amendamentul ca cel puţin un director adjunct, responsabil de procesul educaţional, va trebui să aibă studii pedagogice.
Un alt amendament acceptat prevede că vor putea exista doar instituţii de stat pentru studierea medicinii, nu şi instituţii private. Prezentul Cod intră în vigoare la începutul anului de studii din anul publicării.
Tit ieri, îdupă dezbateri lungi în parlament, care au durat până aproape de miezul nopții, moțiunea simplă împotriva ministrului Educației, Maia Sandu, înaintată de fracțiunea PCRM, a fost respinsă cu doar 32 de voturi „pro“.
Demisia ministrului Educației a fost cerută de fracțiunea PCRM din cauza rezultatelor la examenele de bacalaureat, care denotă eşecul politicilor din domeniul educaţiei, promovate de către guvernare, se arată în moțiune.
Potrivit rezultatelor finale, doar 45% dintre candidații la BAC au susținut examenele din sesiunea curentă și doar doi elevi au luat 10 pe linie.

Comentarii