19.08.2014 10:21

VERIFICAREA INTEGRITĂȚII: TEST, DAR NU PENTRU TOȚI ?

Centrul Național Anticorupție a inițiat testarea integrității profesionale. Prin aceasta, funcționarii publici vor fi testați la capitolul comportament integru în situații asemănătoare celor pe care le au zi de zi. Verificarea respectivă presupune crearea unei situații fictive iar tot ce spune și comunică va fi fixat pe mijloacele audio video ale agenților testori sub acoperire. Acest examen îi vizează pe cei 50 de mii de funcționari publici.

CNA speră că acest instrument va fi unul cu adevărat efectiv iar testarea va purifica sistemul de persoanele apte să comite acte de corupție și fenomene asociate, afirmă directorul adjunct CNA, Cristina Țărnă în emisiunea ”În numele Legii”.

Optimismul legat de această testare este explicat prin intensificarea denunțurilor din partea angajaților la stat.

Deși acest instrument vizează funcționarii de nivelul 2 și 3, directorul adjunct CNA, nu exclude că s-ar putea ajunge și la testarea celor din rândul funcțiilor elective, adică aleși ai poporului.

Experții susțin că pentru început este important ca legea să funcționeze cel puțin la nivelul funcționarului de rând.

Fostul ministru al Apărării, Valeriu Pleșca, a declarat că acest instrument este util și ar trebui să urmărească finalitatea astfel ca funcționarii să nu se protejeze unii pe alții.

Drept instrument de control ar putea servi și presiunea opiniei publice.

Testarea integrității profesionale a început la 14 august și vizează peste 50 de mii de funcționari publici. Pentru aceasta au fost instruiți peste 7000 de agenți testori care vor activa sub acoperire.

Comentarii