23.10.2016 08:05

Violenţe la marşul pentru unirea României cu R.Moldova

Manifestanţii s-au îmbrâncit cu jandarmii în faţa Guvernului, la Marşul pentru Basarabia organizat de Platforma Unionistă, la care au participat sâmbătă peste 2.000 de oameni.

Ei nu au vrut să rămână în faţa Guvernului pentru a protesta, aşa cum era planificată manifestaţia, ci au vrut să plece în marş spre Piaţa Universităţii, ocupând carosabilul, lucru pe care jandarmii nu l-au permis. În urma îmbrâncelilor cu forţele de ordine, 5 manifestanţi, printre care şi liderul Platformei Unioniste, George Simion, au fost ridicaţi şi duşi la Poliţie. Manifestanţii le-au cerut preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloş, dar şi liderilor politici să-şi asume unirea României cu Basarabia ca proiect de ţară. "Îl aşteptăm pe premierul Cioloş, preşedintele Klaus Iohannis, Dragnea, Gorghiu şi toţi liderii politici în Piaţa Universităţii!", a declarat unul dintre manifestanţi, adăugând faptul că nu vor pleca până când nu vor fi ascultaţi. Manifestanţii s-au regrupat ulterior în Piaţa Universităţii, unde au montat mai multe corturi şi au anunţat că dacă liderii politici nu îşi asumă că vor susţine o „declaraţie” privind unirea României cu Moldova, vor continua să rămână în stradă. MAI a anunţat că a solicitat un raport complet al Jandarmeriei, privind manifestaţia, pentru a stabili dacă jandarmii au intervenit abuziv, precizând că manifestanţilor li se va permite să rămână în Piaţa Universităţii, cu condiţia să nu blocheze traficul.

Ministrul de Interne Dragoş Tudorache i-a solicitat şefului Jandarmeriei, generalul Marin Andreiana, „un raport complet cu privire la evenimentele din Piaţa Victoriei, care au condus la reţinerea celor cinci participanţi”. Ministrul a precizat că va lua măsuri dacă se va dovedi că au existat abuzuri în intervenţia jandarmilor.
UPDATE 20.15 Ministrul de Interne Dragoş Tudorache i-a solicitat şefului Jandarmeriei, generalul Marin Andreiana, „un raport complet cu privire la evenimentele din Piaţa Victoriei, care au condus la reţinerea celor cinci participanţi”. Ministrul a precizat că va lua măsuri dacă se va dovedi că au existat abuzuri în intervenţia jandarmilor.

„Jandarmii au primit dispoziţie să nu intervină în derularea manifestaţiei din Piaţa Universităţii, decât pentru a asigura protecţia participanţilor şi fluidizarea traficului din zonă”, se arată într-un comunicat MAI.

UPDATE 20.00 Circa 300 de manifestanţi care au rămas în Piaţa Universităţii şi au montat câteva corturi anunţă că vor să petreacă noaptea în stradă protestând şi cerând liderilor politici Dacian Cioloş, Liviu Dragnea, Alina Gorghiu, Călin Popescu-Tăriceanu, Traian Băsescu şi Nicuşor Dan „să îşi asume Unirea ca proiect de ţară”, conform unui comunicat de presă al Platformei Unioniste Acţiunea 2012.

„Termenul-limită pentru un răspuns din partea liderilor principalelor formaţiuni politice din România anunţat de unionişti, este duminică, ora 14:00. Manifestanţii care au ridicat baricadă la Piaţa Universităţii din Bucureşti precizează că vor rămâne în stradă până când premierul României şi reprezentanţii partidelor politice îşi vor asuma clar că vor susţine o Declaraţie de unire cu Republica Moldova, adoptată de Parlamentul României şi că vor trata Unirea ca proiect de ţară cu toţi paşii concreţi aferenţi acestui proiect naţional”, arată comunicatul.

Un purtător de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti a explicat pentru Mediafax cum au decurs incidentele şi de ce cei 5 manifestanţi au fost ridicaţi şi amendaţi.

"În apropiere de Piaţa Victoriei, un grup de aproximativ 5-10 persoane a încercat să intre pe Calea Victoriei, forţând astfel cordonul de jandarmi. Prin echipele de dialog alate la faţa locului, s-a discutat cu aceştia, li s-a explicat calea legală, aceştia nu au înţeles, după care s-a acţionat punctual, iar cele cinci persoane au fost extrase din rândul manifestanţilor şi conduse la secţiile de poliţie. Cele cinci persoane au fost conduse la sediul Secţiei 4 Poliţie pentru a li se stabili identitatea şi a se lua măsurile legale asupra acestora, drept pentru care patru persoane dintre aceştia au fost sancţionate conform legii 60 privind organizarea adunărilor publice cu câte 3.000 de lei fiecare. Nu s-au folosit gaze lacrimogene, s-a acţionat legal", a precizat Mihai Vornicu, ofiţer de relaţii publice în cadrul Jandarmeriei Capitalei.

„O parte dintre aceştia au ales să revină în Piaţa Universităţii, având în vedere că nu mai este un protest autorizat, dar jandarmii le asigură acestora prezenţa atâta timp cât nu escaladează, cât nu ocupă căi de comunicaţii şi binenţeles atâta timp cât respectă indicaţiile jandarmilor. S-a luat legătura cu reprezentanţii Primăriei , nu se acceptă amplasarea de corturi deoarece este domeniu public şi nu putem să transformăm domeniul public în alte spaţii. Li se va recomanda să ridice binenţeles acele corturi, în permanenţă noi avem un dialog cu aceştia, prin echipele noastre de dialog. Până acum, au fost înţelegători", a mai spus Mihai Vornicu.

Momentan la nivelul Jandarmeriei nu a fost deschisă o anchetă privind posibile violenţe ale jandarmilor.

"La finalul fiecărei misiuni, în cazul în care colegi de-ai mei au filmări operative şi se poate observa faptul că jandarmii au greşit sau au intervenit ilegal, se vor analiza aceste aspecte şi se vor lua măsurile de rigoare. În acest moment, nu există o anchetă în curs deoarece nu sunt informaţii că jandarmii au acţionat ilegal", a mai spus Mihai Vornicu.

UPDATE 19.00 Primarul Capitalei Gabriela Firea îi răspunde liderei PNL Alina gorghiu acuzând-o de iresponsabilitate, ea acuzând totodată şi Jandarmeria pentru intervenţie.

„Condamn cu fermitate atitudinea iresponsabila a presedintelui PNL, Alina Gorghiu, care acuza Primaria Capitalei de escaladarea tensiunilor si violentelor intre jandarmi si participantii la mitingul unionist din Bucuresti. Astfel de atitudini manipulatoare sunt extrem de periculoase si pot determina o crestere a violentelor in urmatoarea perioada. Primaria Capitalei, prin Comisia tehnica de avizare a manifestatiilor publice, nu a facut altceva decat sa aprobe un mars organizat pentru a transmite un mesaj de unire a Romaniei cu Basarabia. Jandarmeria a decis retinerea in forta a celor 5 lideri ai manifestantilor, fara implicarea sau consultarea Primariei Capitalei - o actiune pe care o consideram exagerata. Doamna Gorghiu doreste, prin afirmatiile sale iresponsabile, sa acopere o gafa imensa a Guvernului tehnocat, dand vina pe Primarie. Jandarmeria este o institutie in subordinea Ministerului de Interne, deci a Guvernului. Nu este prima data cand presedintele PNL minte in legatura cu activitatea mea, de aceea o somez pe doamna Gorghiu sa nu mai dezinformeze populatia si sa nu mai provoace campanii de manipulare”, a scris Firea pe Facebook.

UPDATE 18.40 Manifestanţii au montat câteva corturi lângă Fântâna de la Universitate şi spun că vor să stea toată noaptea să protesteze.

UPDATE 18.20 Liderul PNL Alina Gorghiu a făcut apel la Jandarmerie şi Primăria Capitalei să îi lase pe manifestanţi să protesteze paşnic.

„Lansez un apel către actuala administraţie a Bucureştiului/Jandarmerie să permită manifestarea paşnică a oamenilor. Să blocheze elementele care vor să degenereze marşul dar respectănd mesajul militanţilor corecţi.
Cred că apropierea alegerilor din Moldova naşte tensiuni pe ambele maluri ale Prutului dar nu dăm un exemplu de democraţie blocându-le accesul la protest. Indiferent de rezultatul alegerilor de la Chişinău nu poate fi modificat parcursul european al acestei ţări şi acesta este cel mai clar mesaj pe care trebuie să îl dăm", a scris Gorghiu pe pagina de Facebook.

UPDATE 18.00 Liderul manifestanţilor, George Simion, a fost lăsat să plece de la secţia de Poliţie, el fiind amendat, la fel ca şi celelalte persoane ridicate de jandarmi. Simion ar fi primit şi o amendă de 3.000 de lei, pentru că nu a respectat protocolul de organizare a manifestaţiei.

Câteva sute de manifestanţi s-au regrupat acum în Piaţa Universităţii

„Mi-au rupt pantalonii, mi-au rupt hanoracul. Am fost bătuţi, am fost amendaţi, de ce? Aştept de la premierul Cioloş un dialog. Rămânem toată noaptea, nu pleacă nimeni. Aşteptăm toţi bucureştenii să vină să ni se alăture aici în Piata Universităţii şi jandarmii să nu ne mai bată şi să nu ne mai amendeze. Luăm ştafeta de la cei din '89 şi din '90 şi rămânem aici. Facem Unirea, aşteptăm de la premierul Cioloş să ne cheme la dialog şi de la toţi liderii partidelor politice să primească delegaţi mâine din partea noastră. Nu acceptăm să fim bătuţi. Aşteptăm să primim invitaţii mâine la sediile partidelor”, a declarat George Simion.

UPDATE 17.20 Jandarmeria a precizat că a ridicat 5 persoane care au fost duse la secţia 4 de Poliţie, pentru identificare şi audiere în legătură cu violenţele de la manifestaţie.

La această oră, manifestanţii au pornit spre Piaţa Universităţii, fără să mai fie organizaţi în marş, pentru a nu intra în conflict cu jandarmii.

UPDATE 16.40 George Simion, liderul Platformei Unioniste Acţiunea 2012, a fost dus la secţia 1 de Poliţie pentru a da explicaţii, apoi a fost mutat la secţia 4, conform postărilor sale de pe pagina de Facebook. Simion spune că manifestanţii se vor regrupa în Piaţa Universităţii.

UPDATE 16.30 Protestatarii spun că vor să ajungă cu orice preţ în Piaţa Universităţii.

„Când am ajuns în Piaţa Victoriei am văzut că ni se pregătise un ţarc, să ne închidă ca pe nişte vite, ori noi suntem oameni, luptăm pentru un ideal naţional. Nu ni se pare normal aşa ceva”, a declarat o protestatară. Potrivit acesteia, liderul celor care au venit să protesteze, George Simion, a fost băgat în dubă.


UPDATE 16:00: Jandarmii au blocat Calea Victoriei, după ce manifestanţii, care aveau autorizaţie de protest pentru Piaţa Victoriei, au vrut să mărşăluiască spre Piaţa Universităţii, pe Calea Victoriei. Câţiva manifestanţi au fost luaţi pe sus de jandarmi şi băgaţi în dubă. Spiritele s-au încins după ce manifestanţii nu au vrut să intre în spaţiul destinat protestului din cadrul Pieţei Victoriei.

"Pentru că vrem să mergem la Universitate. Ne deranjează că vor să ne ţină în Piaţa Victoriei", a declarat un protestatar. Un altul a declarat că au de gând să încerce să treacă de cordonul de jandarmi.

Manifestanţii strigă "Basarabia e România!" şi le cer liderilor politici să facă din unirea României cu Basarabia o prioritate. Ei au plecat din Piaţa Unirii, pe traseul spre Guvern şi apoi Piaţa Universităţii.

"Noi nu suntem partide, nu suntem organizaţii, noi suntem oameni liberi, suntem unionişti. Ne-am adunat din toate colţurile ţării să îi întâmpinăm pe fraţii noştri basarabeni, care anul trecut au venit pe jos spre ţară şi a căror dorinţă nu a fost ascultată de clasa politică din România. Exstă o mare indiferenţă în momentul ăsta la Bucureşti, dar indiferenţa asta trebuie să se oprească astăzi, aici şi acum. Ne-am adunat în faţa Hanului lui Mnauc pentru că de aici a fost răpită Basarabia prima oară şi nu o să oprim această manifestaţie până când premierul Dacian Cioloş şi toţi liderii partidelor politice nu o să ne asculte şi o să îşi asume unirea ca proiect de ţară", a declarat unul dintre manifestanţi.

"Noi am venit, cum am venit şi anul trecut în cadrul marşului lui Ştefan cel Mare, noi, tinerii Moldovei, să spunem foarte clar că ne dorim unirea Republicii Moldova cu România. O spunem acum. Atunci, anul trecut, noi am venit, am fost primiţi la Cotroceni, nu e preşedinte, dar am fost primiţi şi am plecat fără a avea promisiuni clare. Acum noi am venit şi nu vom pleca până când nu vom fi ascultaţi", a mai spus un unionist.

"Îl aşteptăm pe premierul Cioloş, preşedintele Klaus Iohannis, Dragnea, Gorghiu şi toţi liderii politici în Piaţa Universităţii! Îi aşteptăm să vină să ne spună că uniea este pe agenda publică, că este un proiect principal, nu o promisiune, o idee", a mai declarat un bărbat.

Manifestarea este organizată de Platforma Unionistă Acţiunea 2012, pentru al cincilea an consecutiv.

Aproximativ 50.000 de basarabeni au participat anul acesta, pe 27 martie, la un marş de amploare în Chişinău, care a celebrat 98 de ani de când Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România.















SURSA

Comentarii