11.11.2016 11:01

Autorităţile Moldovei admit majorarea vîrstei de pensionare

Guvernul Republicii Moldova şi-a asumat faţă de Fondul Monetar Internaţional obligaţia de a implementa reforma actualului sistem de pensii din ţară şi admite majorarea vîrstei de pensionare.

Reprezentanţii Guvernului şi Băncii Naţionale a Moldovei, în scrisoarea lor către conducerea FMI privind noul program de finanţare, au declarat că este vorba atît despre asigurarea durabilităţii sistemului de pensionare, cît şi despre atitudinea mai echitabilă faţă de diferite categorii de beneficiari de pensii.

S-a specificat că, pentru îmbunătăţirea gradului de acoperire şi conformităţii, autorităţile intenţionează să consolideze legătura dintre contribuţii şi plata pensiilor, în particular, prin eforturi de reducere a plăţilor informale (salarii în plicuri etc.).

S-a menţionat, de asemenea, că sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii poate fi asigurată şi din contul majorării vîrstei de pensionare, precum şi a indexării mai sistematice a pensiilor, în locul actualului sistem de indexare ad-hoc.

Autorităţile au declarat că în prezent se efectuează analiza multilaterală a actualului sistem de pensionare, bazat pe principiul distribuţiei (pay-as-you-go).

Anterior, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional în Moldova, Armine Khachatryan, a menţionat că FMI optează pentru promovarea reformei sistemului de pensii şi este dispus să o susţină, în comun cu Banca Mondială şi alţi donatori. Ea a specificat că reforma sistemului de pensii este necesară în Moldova, ţinînd cont de nivelul foarte mic (1,3) al raportului dintre numărul de cetăţeni asiguraţi care lucrează şi numărul de pensionari în favoarea cărora achită cotizaţiile aceşti cetăţeni angajaţi. Această situaţie va continua să se înrăutăţească în contextul migraţiei de muncă, îmbătrînirii în continuare a populaţiei şi alţi factori.

După cum a menţionat reprezentanta permanentă a FMI în Moldova, această situaţie demografică nefavorabilă s-a creat pe fundalul coeficientului extrem de mic al substituirii (adică a coeficientului raportului dintre mărimea pensiei medii faţă de mărimea salariului mediu), care constituie 28%, cînd raportul mediu în ţările Europei Centrale şi de Est, în CSI este de 43%.

Potrivit spuselor ei, în aceste circumstanţe este necesar de asigurat echilibrul între sustenabilitatea bugetară și socială a sistemului de pensii. FMI consideră că pentru majorarea pensiilor pînă la nivelul social acceptabil şi pentru asigurarea sustenabilităţii durabile a sistemului de pensii este necesară promovarea unei serii de reforme parametrice. Astfel, nu trebuie admise majorări neplanificate ale pensiilor.

Vîrsta de pensionare pentru bărbaţi şi femei urmează să fie majorată, cu indexarea ulterioară în baza modificărilor în durata vieţii. Pentru persoanele care practică activitate de antreprenoriat şi pentru cele ocupate în agricultură, trebuie coordonată mărimea pensiei cu nivelul veniturilor declarate în scopul impozitării, nu de la o oarecare sumă minimă, stabilită în mod arbitrar. În afară de aceasta, trebuie îmbunătăţiţi indicii nivelului de cotizaţii la fondul de pensii.

„Aceste reforme nu pot fi realizate momentan. Este necesar ca autorităţile să-şi asume angajamente pentru implementarea lor, iar donatorii, inclusiv FMI, BM şi alţii, îşi vor asuma susţinerea acestor reforme”, a spus Armine Khachatryan.

SURSA

Comentarii