10.11.2016 15:16

Un expert militar rus, declarat indezirabil în Moldova

Expertul militar rus, redactorul principal al revistei „Naționalnaia oborona” („Apărarea națională”), Igor Korotcenko, a fost declarat indezirabil pe teritoriul Republicii Moldova.

De menționat că acesta nu este primul caz cînd Moldova aplică restricții în privința unor cetățeni ruși. Astfel, directorul Institutului de Cercetări Strategice, Serghei Mokșanțev, a fost reținut și expulzat din Moldova pe o perioadă de cinci ani. Autoritățile de la Chișinău l-au informat pe politologul rus despre această interdicție în mai 2015, iar peste jumătate de an decizia a fost confirmată, după ce Mokșanțev a încercat să conteste decizia în instanța de judecată.

În octombrie 2016, i-a fost interzis accesul pe teritoriul Republicii Moldova colonelului MAI al Rusiei Radislav Sabirov, care a mers în Transnistria într-o vizită privată. Totodată, pe parcursul ultimilor doi ani, pe teritoriul Moldovei a fost interzis accesul mai multor posturi de televiziune ruse care intenționau să reflecte evenimentele politice din țara noastră.

Informația a fost confirmată de Serviciul de presă al Poliției de Frontieră. Reprezentantul MAE al Rusiei, Maria Zaharova, a reacționat la această decizie.

Reprezentanții Poliției de Frontieră nu au spus care este motivul deciziei, explicînd că ea a „fost luată de organele naționale de drept”. Reprezentanta Serviciului de presă al instituției, Raisa Novițchi, a menționat pentru tass.ru că restricțiile de intrare sau de circulație pe teritoriul țării pot fi introduse din diferite motive. „Informația respectivă este oferită în baza cererii (depuse de instituția care a impus interdicția – n.red.), a precizat Novițchi.

Reacția MAE al Rusiei a fost promptă. Reprezentantul oficial al instituției, Maria Zaharova, a declarat astăzi, în cadrul unui briefing, că asemenea pași întreprinși de autoritățile Moldovei pot fi calificați drept „o nouă confirmare a aplicării măsurilor discriminatorii față de mass-media rusă”. Potrivit lui Zaharova, „acest caz nu va fi ignorat de organizațiile influente pentru apărarea drepturilor omului”.

Expertul militar rus, redactorul principal al revistei „Naționalnaia oborona” („Apărarea națională”), Igor Korotcenko, este membru al Consiliului obștesc de pe lîngă Ministerul Apărării al Rusiei. Este un susținător al politicii externe a Kremlinului, în anul 2014 s-a pronunțat pentru alipirea Crimeii la Rusia.

SURSA

Comentarii