25.09.2014 15:27

VOM AVEA SAU NU TRANSPORT CU TICHETE ELECTRONICE?

Consiliului Municipal Chișinău nu a adoptat proiectul de decizie privind introducerea sistemului nou de plată în transportul public din municipiul Chișinău – tichete electronice. Membrii Consiliului Municipal nu au putut găsi înțelegere la acest subiect.

Proiectul prevede ca toți călătorii să folosească tichete electronice pentru întreaga rețea de transport public. Cei de la Direcția Taransporturi și Căi de Comunicații spun că proiectul reprezintă un parteneriat public-privat, iar agentului economic va fi ales în urma unui tender public.

Șeful Regie Transport Electric, Gheorghe Morgoci consideră că acest proiect ar exclude factorul uman și ar elimina haosul din transportul public, dar și interacțiunea dintre cetățeni și taxator.

Astfel, pasagerii vor trebui să dețină un „card inteligent” (smart card) care va putea fi încărcat prin terminale, cum ar fi cele utilizate pentru încărcarea telefoanelor mobile. Și cetățenii consideră că această modalitate de a achita pentru transport este utilă și comodă, mai ales că se practică la nivel internațional.

Costul unui bilet pentru o călătorie cu troleibuzul, achitat prin intermediul „cardului inteligent”, va constitui doi lei, pentru autobuzul - trei lei. Cu un leu mai mult pentru o călătorie în troleibuz și autobuz vor trebui să plătească pasagerii care nu vor deține „carduri inteligente”. Un bilet la troleibuz va costa trei lei, iar la autobuz – patru lei. Întroducerea tichetelor electronice în transportul public face parte dintr-un proiect finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, din care face parte și reparația a șase, cele mai importante, porțiuni de drumuri din capitală.

Comentarii