01.10.2016 07:30

Viceministrul: Pregătirea capitalului uman este soluţia

Pregătirea capitalului uman este soluţia de a ieşi din criza economică şi socială cu care se confruntă Moldova.

De această opinie este viceministrul Educaţiei, Cristina Boaghi.

Despre aceasta ea a declarat în cadrul conferinţei MACRO 2016 "Depăşirea crizei economice: e timpul să acţionăm". Conferinţa este organizată de Centrul analitic independent "Expert-Grup" şi Fundaţia germană Friedrich Ebert (Friedrich-Ebert-Stiftung).

În opinia ei, învăţarea în şcoli trebuie să se bazeze pe interesele elevilor, deoarece programa şcolară, în baza căreia elevul învaţă un mare număr de discipline la acelaşi nivel, nu s-a justificat.

"Omul trebuie să fie profesionist în domeniul lui, dar nu profesionist în toate, dar cîte puţin", a spus Boaghi.

Ea a comunicat că în ultimul timp au fost desfăşurate consultări cu agenţii economici şi cu ajutorul lor au fost elaborate proiecte de legi şi acte normative care să corespundă necesităţilor pieţei muncii.

Viceministrul a menţionat că şcolile profesionale au nevoie de investiţii pentru a procura echipamente cu ajutorul cărora elevii vor putea învăţa abilităţi noi care să corespundă cerinţelor viitorului angajator.

Potrivit ei, în Moldova este implementată o bună practică, cînd companiile mari, precum "Draxlmaier", semnează acorduri du şcolile profesionale pentru instruirea comună a elevilor.

În opinia investitorului internaţional Vadim Brînzan, "capitalul uman este singurul ce a mai rămas în Moldova, dar şi el va dispărea peste cîţiva ani, dacă nu vor fi implementate reformele necesare".

"Exodul de creiere nu poate fi înlocuit cu reforme în învăţămînt, la fel cum nici Guvernul nu poate majora printr-un singur decret salariile în sectorul privat pentru a menţine oamenii în ţară", a spus Brînzan.

SURSA

Comentarii