Video

În numele legii

 

07.07.2015 12:57

06.07.2015 ÎN NUMELE LEGII: Evenimentele tragice din 1949

6 iulie 1949, zi fatidică pentru poporul nostru.
Anexarea Basarabiei şi nordului Bucovinei de către urss la 28 iunie 1940, conform prevederilor Pactului Ribbentrop-Molotov, a avut consecinţe tragice pentru băştinaşii din aceste ţinuturi, fiind urmată de măsuri repressive organizate de către regimul stalinist – deportări în masă şi trimiteri la muncă forţată în Siberia şi Kazahstan a zeci de mii de persoane, multe dintre care nu s-au mai întors niciodată.
Aceast 6 iulie î-mi aminteşte de anul 2010, când în timpul transmiterii din fondurile arhivistice ale Ministerului de Interne al Republicii Moldova către Serviciul de Stat Arhivă a dosarelor privind persoanele deportate, într-o mapă îngălbenită de timp a fost descoperită o hartă care a stat ascunsă de ochii lumii timp de peste 60 de ani. O lucrare satanică a regimului comunist, care a decimat, fără milă, românii dintre Nistru şi Prut.
Pe această hartă, în dreptul fiecărei localităţi din Moldova, oricât de mică și neînsemnată, era indicat, cu cifre de o șchioapă, numărul familiilor de intelectuali, slujitori ai bisericii și gospodari din localitatea respectivă care, potrivit unui plan diabolic, urmau să fie ridicaţi și trimiși în Siberii de gheaţă.
Astăzi v-om discuta împreună cu analiştii politici Mihai Cernenco, Corneliu Ciurea, Alexei Tulbure, nu doar despre acest tragic eveniment, ci şi despre dorinţa unei mari părţi a societăţii de a apropia clipa reunirii cu ţara-mamă, dar şi despre acţiunile politicienilor chemate să scoată această palmă de pământ din criză profundă în care au adus-o tot ei. 

Alte video