31.08.2015 12:58
100 de milioane, gestionate anapoda
Ajutorul neramburasbil în valoare de 100 milioane de euro, oferit de Guvernul României nu este folosit eficient. În cinci ani, Moldova nu a putut absorbi nici măcar jumătate din sumă, iar aprobarea proiectelor s-a întins pe ani de zile. Această situație ar putea însemna că Bucureștiul pune la îndoială că Guvernul de la Chișinău foloseșete aceste surse conform destinației. Părerea aparține directorului executiv al Centrului de Investigații Strategice și Reforme, Galina Șelari.
Chiar de Ziua Independenței RM, premierii moldovean și român au semnat protocolul adițional la Acordul de asistență financiară nerambursabilă în valoare de 100 mil. de euro. De facto, acești bani au fost propuși autorităților de la Chișinău încă în 2010, ei urmând să ajungă în țară în decurs de patru ani în tranșe a câte 25 de milioane.
Atunci când este menționat acest credit, se vorbește pe o notă accentuată despre suma de 100 mil. de euro. Din păcate, mulți cred că valoarea totală este de tocmai 400 mil. Protocolul adițional, semnat zilele trecute, permite ca sumele rămase din credit să fie folosite și după anul 2014.
Galina Șelari a remarcat că în perioada 2010-2014 nu a fost utilizată nici jumătate din valoarea totală a acestui ajutor. Astfel, o sumă nesemnificativă a fost repartizată pentru eliminarea consecințelor de pe urma inundațiilor din 2011. O altă parte a fost folosită la construcția gazoductului Iași-Ungheni. Și ultimul, al treilea proiect în valoare de 15 mil. lei încă nu a fost realizat. Este vorba despre un pachet de proiecte ecologice, aprobate cu mai mult de doi ani în urmă, care a fost ratificat abia la sfârșitul lunii iunie 2015.
Tergiversarea cu aproape de doi ani a procedurii de ratificare ar trebui să fie un semnal pentru Guvernul de la Chișinău că partenerii români sunt sceptici în privința capacitățilorr noastre de a propune proiecte viabile. În al doilea rând, sunt îndoieli că odată aprobat proiectul, banii vor fi utilizați conform destinației. Este un semnal foarte serios.
Mai mult decât atât, în iulie, noul ministru al Ecologiei a declarat că pachetul de proiecte, deja aprobat spre finanțare, trebuie revăzut. Acum instituția are o nouă conducere, iar soarta acestor proiecte nu este clară.
Galina Șelari a accentuat că atitudinea dată demonstrează lipsa de continuitate atât în gestionarea, cât și în realizarea programelor de interes sectorial și național.