20.07.2015 12:17
20 de afaceri agricole pe care le poți porni cu un buget sub 5.000 de euro
Afacerile agricole cu bani puțini sunt puține la număr dacă ne gândim la cele care pot, cu adevărat, să aducă un profit și, în timp, chiar să asigure un venit constant pentru o familie care stă la țară.
Va propunem astăzi 20 afaceri ce pot fi pornite cu sume de până în 5.000 de euro, păstrând însă în minte că succesul lor depinde de câțiva factori importanți cu ar fi: experiența micului fermier, găsirea unei piețe de desfacere, lipsa unei concurențe puternice în zonă și, bineînțeles, priceperea antreprenorului de a-și dezvolta acel business.
Încă un aspect: cheltuiala minimă nu acoperă suprafața de teren necesară, al cărui cost este de de până în 5.000 de euro pe hectar în orice colț al țării, cu prețuri mult mai mari pentru parcele bune, fertile, din zone agricole importante.
1. Afacere cu investiție mică: ciupercăria
O mică afacere cu ciuperci poate fi înființată de orice familie din România, fiind o oportunitate de afaceri în agricultură chiar și pentru persoanele care nu dețin teren agricol. Cu o investiție inițială de 500 de euro și deținând spațiul adecvat (o mică clădire în curte, un beci spațios, etc.), ciupercăria poate aduce un venit lunar de 1.000 – 1.500 de lei RON sau 7000 de lei MD.
Cum piața este inundată de ciuperci champignon de import sau de la ciupercării mari, se poate începe cu ciuperca Pleurotus, care este mai puțin pretențioasă și are un preț mai bun la vânzare.
2. Afacere cu investiție mică: ferma de găini ouătoare
O afacere care pooate fi pornită cu o investiție minimă este ferma de găini ouătoare. Costurile inițiale pot fi foarte mici dacă optați pentru găini-reformate, adică ce deja au avut producție în fermele mari și care sunt vândute la jumătate de preț, adică 5-6 lei bucata. Se poate demara investiția cu doar 15-20 de găini și un adăpost pentru păsări. Altă cheltuială va fi reprezentată de hrana găinilor ouătoare cu cerale, oleaginoase și lucernă. De luat în calcul și un spațiu în care găinile să aibă acces la iarbă verde și aer curat, dar și un incubator pentru sporirea efectivului de păsări. Această ultimă cheltuială este și ea de cel puțin 100 de lei RON pentru un produs cu funcții de bază.
3. Afacere cu investiție mică: ferma de prepelițe
La afacerea cu prepelițe, concurența este destul de mare și nișa comercială nu lasă loc decât celor dispuși să investească și să se implice și în promovare. Fie că este vorba despre carcase de prepeliță sau de ouă de prepeliță, producția trebuie să fie isteți ambalată, ceea ce mai ”umflă” costurile. Totuși, ca investiție efectivă în creșterea, se poate începe cu un incubator și câteva zeci de ouă. Se adaugă cuștile – circa 200 de lei RON fiecare pentru a adăposti 80 de prepelițe. Ca și adăpost, se recomandă un spațiu dedicat, eventual o magazie ce poate fi transformată pentru nevoile acestei afaceri.
4. Afacere cu investiție mică: creșterea gâștelor
Ferma de gâște este și ea o investiție care poate supliemnt venitul unei familii care locuiește la țară. Bobocii se cumpără cu 18-22 de lei, iar dacă vreți să porniți la drum cu ouă și un incubator, să luați în calcul prețul de 6 lei RON pentru un ou și cheltuiala cu incubatorul. Apoi mai trebuie să le faceți un adăpost și să le asigurați păsărilor o suprafață unde să se miște în voie, ideal ar fi chiar cu acces la un ochi de apă. În primă fază, ar trebui să aveți în vedere că veți putea vinde doar boboci și ouă de gâscă, pentru carne având nevoie de aviz sanitar-veterinar pentru a vinde carcase de gâscă. Altă sursă de venit pot fi penele și puful – cam 30-35 de lei RON/kilogram pentru cantități mici la ateliere artizanale de perne.
5. Afacere cu investiție mică: ferma de iepuri
Dacă ai deja o gospodărie într-o zonă rurală, ca să creezi nucleul unui mici ferme de iepuri, nu ai nevoie decât de o investiţie minimă.
Pentru început nu trebuie să cumperi decât 12 iepuri vii, să-i creşti şi să-i înmulţeşti şi după şase luni carnea pentru consumul familiei va fi asigurat permanent.
Un iepure viu, cumpărat dintr-o sursă autorizată, cu toate vaccinurile asigurate costă în jur de 25 de lei RON cu TVA inclus. Însă există şi varianta mai puţin recomandată de a cumpăra iepurii de pe piaţa liberă, nevaccinaţi, la doar 15 lei RON/bucată. Câteva sute de lei se cheltuie apoi cu cuștile și adăpostul pentru iepurași, urmând apoi ca provocarea cea mare să fie găsirea unui abator în apropiere și unde să poată fi valorificată producția de carne de iepure.
6. Afacere cu investiție mică: fabrica de dulceață și siropuri
Producția de dulceață sau siroprui este o afacere conexă unei exploatații de pomi fructiferi. Se poate porni la drum cu o livadă de măcar 1.000 de metri pătrați sau prin cumpărarea fructelor de la micii fermieri din sat sau comună. Veți vedea că o mare parte din cheltuială va fi de fapt reprezentată de ambalarea producției, mai ales că dulcețurile trebuie să aibă un aspect atractiv. Se poate opta pentru prepararea la ceaun – în curte, sau la soba cu foc de lemn, ambele variante implicând un cost minim și o aromă specifică produselor artizanale. Alte câteva sute de lei vor fi investiți în ustensilele necesare curățării și tăierii fructelor, precum și în alte accesorii. De luat în calcul ”energia” necesară pentru realizarea unei pagini de Facebook sau site de promovare, a pozelor cu borcanele sau sticlele de sirop și, bineînțeles, a modului în care va fi livrată marfa (se poate opta pentru curier, poștă, livrare persoanlă, comercializare la târguri sau în magazine mai mici).
7. Afacere cu investiție mică: ferma ecologică de legume
Ferma ecologică de legume este o afacere profitabilă în măsura în care puteți livra într-un oraș mai mare sau într-o localitate unde știți că sunt apreciate produsele cu un preț mai mare, dar la care nu s-a stropit cu nimic chimic. Se va căuta un loc pe care nu s-a mai făcut agricultură de mult timp pentru a înființa fie un solar, fie cultură în câmp. O mare parte din bani se vor duce pe semințe certificate bio și pe obținerea certificării. Dacă optați pentru solar, aici prețul mediu pe metru pătrat este în jur de 10 euro la cheie, așa că mai bine încercați să vi-l amenajați pe cont propriu sau să pariați pe culturile în aer liber. La fel ca și în cazul afacerii cu dulceață, clienții dumneavoastră ar putea să vă găsească mai ușor cu o pagină de Facebook sau un site/magazin online, având în vedere că și aici este nevoie de o atenție sporită pentru ambalare/prezentare legumelor la livrare.
8. Afacere cu investiție mică: ferma de curcani
La ferma de curcani, investiție inițială depinde de dimensiunea afacerii și de posibilități. Astfel, se pot cumpăra pui de curcan de o zi, care se cresc într-un spațiu amenjat special. Curcanii au nevoie de o hrană consistentă, cu cereale, șrot de soia și de floarea-soarelui. Mai este nevoie de un punct de abatorizare care, la început poate fi unul din apropiere, urmând ca ulterior, micro-ferma să își facă singură sacrificările conform cu normele europene. Comercializarea curcanilor se poate face printr-o rețea proprie de clienți, cu livrare la domiciliu sau în cadrul târgurilor. La o capacitate mai mare se poate trece la creșterea efectivului și chiar la deschiderea propriului magazin.
9. Afacere cu investiție mică: ferma de dovleci
La dovleci, cei mai mulți cultivatori sunt secretoși pentru că este una dintre culturile de nișă care au cunoscut un mare avânt în ultimii ani. Cheia succesului constă în diferitele soiuri ce trebuie cultivate pentru a avea profit: de la dovleacul plăcintar, la cel de Halloween sau de dovlecii de decor. Investiția la cultura de dovleac este minimă întrucât aceștia cresc în câmp și nu au nevoie de tratamente costisitoare. Vor fi însă cheltuieli cu paza și cu transportul lor, eventual cu ambalare dacă doriți ca la dovlecii plăcintari să faceți și porții pentru livrarea rapidă în piețe sau magazine.
10. Afacere cu investiție mică: fema de roșii crescute natural
Pentru cultura de roșii aveți nevoie de minimum un solar măricel. Ar fi recomandată o suprafață de măcar 1.000 de metri pătrați, dar puteți începe la o scară mai mică de unde să vă dezvoltați ulterior. Sistemul de irigații, pământul bun, tratamentele (chimice sau naturale) și ”accesoriile” pentru cultura de roșii fac ca această plantă să fie foarte pretențioasă. Avantajul este, însă, că banii se recuperează ușor dacă faceți promovarea afacerii și dacă livrați personal roșiile la un preț ce, la acest moment, variază într 5 și 12 lei RON pe kilogram. Secretul: investiți în mai multe soiuri de tomate, oferind pe piață un mix cu gust deosebit.
11. Afacerea cu investiție mică: cultura de bame
Cultura de bame este profitabilă pe suprafețe mici, făcând parte din plantele agricole de nișă care cunosc o cerere în creștere pe piață. Bama este o plantă anuală, care trebuie semănată mereu pentru a avea producție. Pentru a înființa un hectar cu bame ai nevoie de 10-12 kilograme de sămânță, iar un kilogram de sămânță costă cam 500 de lei. Investiția pentru a înființa un hectar de bame se ridică la 1.000 -1.200 euro, sumă în care intră doar costul cu sămânța. Este o investiție inițială serioasă, dar dacă iei în calcul faptul că sămânța o cumperi o singură dată și din propria producție îți poți asigura materialul săditor pentru anul următor, suma se amortizează destul de repede. În funcție de tehnologia de cultură, dar și de condițiile climatice poți obține o producție la hectar, cuprinsă între 3 și 6 tone de păstăi proaspete. Pe piață, un kilogram de bame proaspete costă într 25 și 40 de lei RON.
12. Afacerea cu investiție mică: cultura de gălbenele
Plantația de gălbenele nu are nevoie de suprafețe mari pentru a fi profitabilă. Se poate începe cu 1.000- 1.500 de metri pătrați, cel mai mare efort fiind acela de a procura semințe de calitate din care să răsară plante cu florescențe bogate. Pentru semănat se folosesc 6-8 kilograme de seminţe la hectar, iar un kilogram de semințe de import ajunge la 600-700 de lei. La 1.500 de mp, într-o zi de cules se adună 80-100 de kilograme de gălbenele, iar culesul trebuie făcut trei zile pe săptămână pe perioada înfloririi. La un calcul simplu, această cantitate culeasă pe zi îi aduce producătorului un venit frumos, întrucât, spune el, obține după uscare cel puțin 30 de kilograme pe zi, la un preț de export de 10 euro, ajunge la 300 de euro ca venit pe ziua de cules.
13. Afacerea cu investiție mică: cultura de ardei iuți
Cultura de ardei iute nu este foarte răspândită în România, sau cel puțin nu se cultivă ardeiul iute la scară largă așa cum se întâmplă în țări ca alte părți ale lumii. Asta și din cauză că la noi consumul de ardei iute nu a fost semnificativ până acum câțiva ani. În prezent, însă, afacerea cu condimente iuți a prins avânt și cei care au intrat primii pe piață culeg deja roadele. Primul pas pentru construirea unei astfel de afaceri este construirea unui solar de circa 100 metri pătrați unde se obțin răsadurile în condiții optime de temperatură și umiditate. Semințele sunt și ele importante, mai ales că prețul lor este de 2-10 euro pentru 10 semințe.
De pe o suprafață de 350 de metri pătrați se pot recolta însă cam 300 de kilograme de ardei din soiurile cele mai iuți care se vând cu un preț mediu de 50 de lei RON kilogramul. Un plus de profit se obține prin procesarea ardeilor – uscarea lor, dulcețuri sau sosuri de casă.
14. Afacerea cu investiție mică: cultura de aronia
Aronia este un arbust ușor de cultivat și de întreținut, nu are cerințe prea mari față de sol, poate valorifica o gamă largă de tipuri de sol, dar se dezvoltă optim în soluri cu un pH cuprins între 5 și 7.
Respectând distanța de plantare, la un hectar îți intră 1.250 de plante, cu un preț minim de achiziție de 3-4 euro. Înființarea unui hectar cu arbuști aronia te duce la aproximativ 7.000 de euro. Costul nu este unul foarte ridicat, dacă este se ne gândim la faptul că, plantațiile de aronia se înființează cu arbuști ce au o vârstă de 3 ani și care, odată intrți pe rod, vor da fructe 15-20 de ani. Fructele de aronia nu sunt foarte căutate la noi în țară, datorită faptului că nu există o tradiție în consumul de astfel de fructe și nu se cunosc care sunt beneficiile reale oferite de consumul acestor plante. În schimb la export cererea de consum este una foarte ridicată. La un hectar se obține o producție medie de 8-10 tone, iar prețul mediu al unui kilogram de fructe este de 5-6 lei. La un calcul simplu, poți obține un venit de 12.000 de euro.
Specialiștii apreciază că recuperarea investiției se face după doi ani de la intrarea pe rod a plantației.
15. Afacerea cu investiție mică: plantația de agrișe
Înființarea unei plantații de agriș poate fi una dintre cele mai bune investiții în agricultură în acest moment. Deși nu se consumă intens la noi, agrișele sunt foarte căutate în vestul Europei, iar potențialul este uriaș pentru această plantă medicinală care, din punct de vedere al profitului adus, ar putea detrona în următorii câțiva ani zmeura, afinul sau coacăzul.
În prezent, investiția într-un hectar de agriș se ridică la aproape 7.000 de euro și se recuperează în primii doi ani de cultură. Ulterior, planta poate aduce profituri de până la 20.000 de euro pe an, la un preț minim de comercializare de 6-7 lei RON/kg agrișe.
16. Afacerea cu investiție mică: cultivarea topinamburului
Pentru înfiinţarea unei culturi pe o suprafaţă de un hectar, este nevoie de o investiţie de circa 4.000 de lei RON, sumă necesară pentru achiziţionarea tuberculilor de topinambur. Aceştia se plantează în cuiburi, asemeni cartofilor, la o distanţă de circa 30-40 de cm unul de celălalt, deoarece planta se extinde rapid.
În prezent, un kilogram de tuberculi se vinde cu circa 4-5 lei, ceea ce, la o producţie medie de 40- 50 de tone/ hectar, înseamnă venituri de aproximativ 180.000- 225.000 lei RON, pe hectar. Dacă se folosesc îngrăşăminte, producţia poate ajunge şi la 60-80 de tone/hectar.
17. Afacere cu investiție mică: plantația de cătină albă
Pe o piață tot mai aglomerată a culturilor agricole de nișă, cătina albă continuă să dețină un loc fruntaș în privința profitului obținut la hectarul de plantație. Dacă unii cultivatori vorbesc de profituri garantate de 10.000 de euro/ha pentru cultura intensivă, povestea unui economist din nordul Moldovei ne confirmă că se pot obține bani frumoși investind bani puțini într-o plantație de cătină albă, procesând și comercializând apoi pe cont propriu toată recolta. Afacerea cu cătină albă pornită de Mihai Manoilă este localizată în nordul Moldovei, pe dealurile din zona Comunei Brăești, Botoșani, iar producătorul este mândru că a reușit să creeze una devărat brand local pornind de la această cultură de nișă.
18. Afacere cu investiție mică: cultura cartofului mov
Cultura de cartof mov a fost anul trecut, înainte să se extindă, apreciată ca fiind cea mai profitabilă cultură agricolă din România. În 2015, însă, numărul celor care au astfel de plantații a crescut, iar prețul a scăzut. Astfel, dacă la început de 2014 un kilogram de cartofi colorați se vindea la unii producători cu 30 de lei pe comandă, acum pe site-urile de anunțuri, aceeași cantitate se vinde cu 10-6 lei, similar cu prețul pe care tuberculii îl au și în marile rețele de magazine. Doar că acolo sunt de import. Totuși, în ciuda scăderii prețului de vânzare, cartofii mov continuă să fie o afacere rentabilă odată ce producțiile sunt similare cu cele la cartoful convențional, adică undeva la 30-40 de tone/ha. Cheltuiala cea mai mare este cu sămânța, în rest tehnologia fiind identică cu cea folosită la orice altă varietate de cartof.
19. Afacere cu investiție mică: ferma de căpșuni
În România avem câteva localități cu tradiție în cultura căpșunului, iar cel mai bun exemplu este Halmeu. Totuși, această plantă poate aduce profit în orice parte a țării, așa cum ne-a demonstrat un fermier din Dolj, care vrea să pună bazele primei ferme intensive de căpșuni, cu producții ”ca afară”, adică de peste 70 de tone la hectar. Profitul la cultura de căpșuni este bun, dacă luăm un preț mediu și o producție o medie pentru acest an, rezultă un venit de 17.000 de euro la hectar. Cheltuielile totale pentru aceeași suprafață ajung anual și la 4.500 de euro, ceea ce înseamnă un profit de 12.500 de euro la hectar.
20. Afacere cu investiție mică: ferma de pui țărănești
Un rol important în cadrul business-ului cu pui țărănești este hrana naturală a păsărilor. În funcție de vârstă sunt rețete diferite, dar toate conțin porumb, grâu, șrot de floarea soarelui, șrot de soia și calciu, iar în perioada martie – octombrie toate păsările au acces la iarbă, le hrănim cu trifoi și lucernă. Potrivit studiilor, unul dintre motivele principale pentru care puii crescuți în sistem free-range au o carne mai bună la gust și sunt mai sănătoși este acela că au un ritm de creștere mai lent și se dezvoltă natural. Dacă puii din sistemul intensiv ajung la greutatea optimă sacrificării în 40 de zile, cei crescuți în libertatea pot fi tăiați după 100 chiar 120 de zile, iar curcanii sunt crescuți între şapte și opt luni înainte de a fi sacrificați. De aici și prețul mai mare pentru această carne, undeva în jur de 30 de lei pentru puiul țărănesc și de 35 de lei RON la curcanul crescut fără ”suplimente”.
Clip GENIAL DuPont Pioneer
Prognoza agrometeo 20-24 iulie: Vremea caniculară permite finalizarea campaniei de recoltare la păioase
20 de afaceri agricole pe care le poți porni cu un buget sub 5.000 de euro
Afacerile agricole cu bani puțini sunt puține la număr dacă ne gândim la cele care pot, cu adevărat, să aducă un profit și, în timp, chiar să asigure un venit constant pentru o familie care stă la țară.
Agrointeligența vă propune astăzi 20 afaceri ce pot fi pornite cu sume de până în 5.000 de euro, păstrând însă în minte că succesul lor depinde de câțiva factori importanți cu ar fi: experiența micului fermier, găsirea unei piețe de desfacere, lipsa unei concurențe puternice în zonă și, bineînțeles, priceperea antreprenorului de a-și dezvolta acel business.
Încă un aspect: cheltuiala minimă nu acoperă suprafața de teren necesară, al cărui cost este de de până în 5.000 de euro pe hectar în orice colț al țării, cu prețuri mult mai mari pentru parcele bune, fertile, din zone agricole importante.
1. Afacere cu investiție mică: ciupercăria
O mică afacere cu ciuperci poate fi înființată de orice familie din România, fiind o oportunitate de afaceri în agricultură chiar și pentru persoanele care nu dețin teren agricol. Cu o investiție inițială de 500 de euro și deținând spațiul adecvat (o mică clădire în curte, un beci spațios, etc.), ciupercăria poate aduce un venit lunar de 1.000 – 1.500 de lei.
Cum piața este inundată de ciuperci champignon de import sau de la ciupercării mari, se poate începe cu ciuperca Pleurotus, care este mai puțin pretențioasă și are un preț mai bun la vânzare.
Mai multe despre afacerea cum să vă înființați o ciupercărie de Pleurotus puteți citi în articolul: Afacerile cu ciuperci intră în epoca Pleurotus. Consultant: Sunt mai ușor de cultivat decât ciupercile Champignon. Bussines-ul poate fi pornit cu doar 500 de euro
2. Afacere cu investiție mică: ferma de găini ouătoare
O afacere care pooate fi pornită cu o investiție minimă este ferma de găini ouătoare. Costurile inițiale pot fi foarte mici dacă optați pentru găini-reformate, adică ce deja au avut producție în fermele mari și care sunt vândute la jumătate de preț, adică 5-6 lei bucata. Se poate demara investiția cu doar 15-20 de găini și un adăpost pentru păsări. Altă cheltuială va fi reprezentată de hrana găinilor ouătoare cu cerale, oleaginoase și lucernă. De luat în calcul și un spațiu în care găinile să aibă acces la iarbă verde și aer curat, dar și un incubator pentru sporirea efectivului de păsări. Această ultimă cheltuială este și ea de cel puțin 100 de lei pentru un produs cu funcții de bază.
Mai multe despre ferma de găini ouătoare puteți citi în articolul: Un bucureștean și-a făcut fermă cu găinile exploatate de marile crescătorii: ”Când dau de verdeață, le revine pofta de viață și producția de ouă”
3. Afacere cu investiție mică: ferma de prepelițe
La afacerea cu prepelițe, concurența este destul de mare și nișa comercială nu lasă loc decât celor dispuși să investească și să se implice și în promovare. Fie că este vorba despre carcase de prepeliță sau de ouă de prepeliță, producția trebuie să fie isteți ambalată, ceea ce mai ”umflă” costurile. Totuși, ca investiție efectivă în creșterea, se poate începe cu un incubator și câteva zeci de ouă. Se adaugă cuștile – circa 200 de lei fiecare pentru a adăposti 80 de prepelițe. Ca și adăpost, se recomandă un spațiu dedicat, eventual o magazie ce poate fi transformată pentru nevoile acestei afaceri.
Mai multe despre investiția într-o fermă de prepelițe puteți citi în articolul: Succesul familiei Dumitru care a pornit o microfermă de prepelițe cu 1.800 de lei: ”Aveam 80 de păsări, azi avem 3.000”
4. Afacere cu investiție mică: creșterea gâștelor
Ferma de gâște este și ea o investiție care poate supliemnt venitul unei familii care locuiește la țară. Bobocii se cumpără cu 18-22 de lei, iar dacă vreți să porniți la drum cu ouă și un incubator, să luați în calcul prețul de 6 lei pentru un ou și cheltuiala cu incubatorul. Apoi mai trebuie să le faceți un adăpost și să le asigurați păsărilor o suprafață unde să se miște în voie, ideal ar fi chiar cu acces la un ochi de apă. În primă fază, ar trebui să aveți în vedere că veți putea vinde doar boboci și ouă de gâscă, pentru carne având nevoie de aviz sanitar-veterinar pentru a vinde carcase de gâscă. Altă sursă de venit pot fi penele și puful – cam 30-35 de lei/kilogram pentru cantități mici la ateliere artizanale de perne.
Despre înființarea unei ferme de gâște puteți citi pe larg în articolul: Creșterea gâștelor – o afacere pe care o poți porni la țară cu bani puțini
5. Afacere cu investiție mică: ferma de iepuri
Dacă ai deja o gospodărie într-o zonă rurală, ca să creezi nucleul unui mici ferme de iepuri, nu ai nevoie decât de o investiţie minimă.
Pentru început nu trebuie să cumperi decât 12 iepuri vii, să-i creşti şi să-i înmulţeşti şi după şase luni carnea pentru consumul familiei va fi asigurat permanent.
Un iepure viu, cumpărat dintr-o sursă autorizată, cu toate vaccinurile asigurate costă în jur de 25 de lei cu TVA inclus. Însă există şi varianta mai puţin recomandată de a cumpăra iepurii de pe piaţa liberă, nevaccinaţi, la doar 15 lei/bucată. Câteva sute de lei se cheltuie apoi cu cuștile și adăpostul pentru iepurași, urmând apoi ca provocarea cea mare să fie găsirea unui abator în apropiere și unde să poată fi valorificată producția de carne de iepure.
Mai multe detalii despre cum puteți să creșteți o fermă de iepuri găsiți în articolele Agrointeligența, precum: Sfaturile unui mare crescător pentru cei care vor să își facă fermă de iepuri: ”Înmulţeşti zece iepuroaice cu doi iepuroi şi nu mai cumperi niciodată carne”
6. Afacere cu investiție mică: fabrica de dulceață și siropuri
Producția de dulceață sau siroprui este o afacere conexă unei exploatații de pomi fructiferi. Se poate porni la drum cu o livadă de măcar 1.000 de metri pătrați sau prin cumpărarea fructelor de la micii fermieri din sat sau comună. Veți vedea că o mare parte din cheltuială va fi de fapt reprezentată de ambalarea producției, mai ales că dulcețurile trebuie să aibă un aspect atractiv. Se poate opta pentru prepararea la ceaun – în curte, sau la soba cu foc de lemn, ambele variante implicând un cost minim și o aromă specifică produselor artizanale. Alte câteva sute de lei vor fi investiți în ustensilele necesare curățării și tăierii fructelor, precum și în alte accesorii. De luat în calcul ”energia” necesară pentru realizarea unei pagini de Facebook sau site de promovare, a pozelor cu borcanele sau sticlele de sirop și, bineînțeles, a modului în care va fi livrată marfa (se poate opta pentru curier, poștă, livrare persoanlă, comercializare la târguri sau în magazine mai mici).
Dacă vă gândiți să investiți într-o astfel de facere, puteți citi articolul: Afacere cu profit rapid – Doi tineri au investit într-o făbricuță de dulcețuri. Fructele sunt culese din livada bunicilor
7. Afacere cu investiție mică: ferma ecologică de legume
Ferma ecologică de legume este o afacere profitabilă în măsura în care puteți livra într-un oraș mai mare sau într-o localitate unde știți că sunt apreciate produsele cu un preț mai mare, dar la care nu s-a stropit cu nimic chimic. Se va căuta un loc pe care nu s-a mai făcut agricultură de mult timp pentru a înființa fie un solar, fie cultură în câmp. O mare parte din bani se vor duce pe semințe certificate bio și pe obținerea certificării. Dacă optați pentru solar, aici prețul mediu pe metru pătrat este în jur de 10 euro la cheie, așa că mai bine încercați să vi-l amenajați pe cont propriu sau să pariați pe culturile în aer liber. La fel ca și în cazul afacerii cu dulceață, clienții dumneavoastră ar putea să vă găsească mai ușor cu o pagină de Facebook sau un site/magazin online, având în vedere că și aici este nevoie de o atenție sporită pentru ambalare/prezentare legumelor la livrare.
Dacă vă tentează să vă faceți propria fermă de legume bio, puteți urma exemplul din articolul: Un fost comandor român în Irak a transformat un hectar de pârloagă într-o fermă profitabilă de legume bio
8. Afacere cu investiție mică: ferma de curcani
La ferma de curcani, investiție inițială depinde de dimensiunea afacerii și de posibilități. Astfel, se pot cumpăra pui de curcan de o zi, care se cresc într-un spațiu amenjat special. Curcanii au nevoie de o hrană consistentă, cu cereale, șrot de soia și de floarea-soarelui. Mai este nevoie de un punct de abatorizare care, la început poate fi unul din apropiere, urmând ca ulterior, micro-ferma să își facă singură sacrificările conform cu normele europene. Comercializarea curcanilor se poate face printr-o rețea proprie de clienți, cu livrare la domiciliu sau în cadrul târgurilor. La o capacitate mai mare se poate trece la creșterea efectivului și chiar la deschiderea propriului magazin.
Despre afacerea cu curcani puteți citi mai multe în reportajul Agrointeligența realizat la ferma ”Casa Curcanilor” din localitatea Lumina, județul Constanța.
9. Afacere cu investiție mică: ferma de dovleci
La dovleci, cei mai mulți cultivatori sunt secretoși pentru că este una dintre culturile de nișă care au cunoscut un mare avânt în ultimii ani. Cheia succesului constă în diferitele soiuri ce trebuie cultivate pentru a avea profit: de la dovleacul plăcintar, la cel de Halloween sau de dovlecii de decor. Investiția la cultura de dovleac este minimă întrucât aceștia cresc în câmp și nu au nevoie de tratamente costisitoare. Vor fi însă cheltuieli cu paza și cu transportul lor, eventual cu ambalare dacă doriți ca la dovlecii plăcintari să faceți și porții pentru livrarea rapidă în piețe sau magazine.
10. Afacere cu investiție mică: fema de roșii crescute natural
Pentru cultura de roșii aveți nevoie de minimum un solar măricel. Ar fi recomandată o suprafață de măcar 1.000 de metri pătrați, dar puteți începe la o scară mai mică de unde să vă dezvoltați ulterior. Sistemul de irigații, pământul bun, tratamentele (chimice sau naturale) și ”accesoriile” pentru cultura de roșii fac ca această plantă să fie foarte pretențioasă. Avantajul este, însă, că banii se recuperează ușor dacă faceți promovarea afacerii și dacă livrați personal roșiile la un preț ce, la acest moment, variază într 5 și 12 lei pe kilogram. Secretul: investiți în mai multe soiuri de tomate, oferind pe piață un mix cu gust deosebit.
11. Afacerea cu investiție mică: cultura de bame
Cultura de bame este profitabilă pe suprafețe mici, făcând parte din plantele agricole de nișă care cunosc o cerere în creștere pe piață. Bama este o plantă anuală, care trebuie semănată mereu pentru a avea producție. Pentru a înființa un hectar cu bame ai nevoie de 10-12 kilograme de sămânță, iar un kilogram de sămânță costă cam 500 de lei. Investiția pentru a înființa un hectar de bame se ridică la 1.000 -1.200 euro, sumă în care intră doar costul cu sămânța. Este o investiție inițială serioasă, dar dacă iei în calcul faptul că sămânța o cumperi o singură dată și din propria producție îți poți asigura materialul săditor pentru anul următor, suma se amortizează destul de repede. În funcție de tehnologia de cultură, dar și de condițiile climatice poți obține o producție la hectar, cuprinsă între 3 și 6 tone de păstăi proaspete. Pe piață, un kilogram de bame proaspete costă într 25 și 40 de lei.
Dacă vă interesează afacerea cu bame, vă recomandăm să citiți articolul: Cultivarea bamelor, o afacere agricolă cu profit mare pe suprafețe mici
12. Afacerea cu investiție mică: cultura de gălbenele
Plantația de gălbenele nu are nevoie de suprafețe mari pentru a fi profitabilă. Se poate începe cu 1.000- 1.500 de metri pătrați, cel mai mare efort fiind acela de a procura semințe de calitate din care să răsară plante cu florescențe bogate. Pentru semănat se folosesc 6-8 kilograme de seminţe la hectar, iar un kilogram de semințe de import ajunge la 600-700 de lei. La 1.500 de mp, într-o zi de cules se adună 80-100 de kilograme de gălbenele, iar culesul trebuie făcut trei zile pe săptămână pe perioada înfloririi. La un calcul simplu, această cantitate culeasă pe zi îi aduce producătorului un venit frumos, întrucât, spune el, obține după uscare cel puțin 30 de kilograme pe zi, la un preț de export de 10 euro, ajunge la 300 de euro ca venit pe ziua de cules.
Pentru a afla cum se cultivă gălbenele și ce presupune această afacere, vă recomandăm să citiți articolul: Cultura de gălbenele – afacerea cu care un mic fermier din Ocna Mureș ”recoltează” profit din flori medicinale
13. Afacerea cu investiție mică: cultura de ardei iuți
Cultura de ardei iute nu este foarte răspândită în România, sau cel puțin nu se cultivă ardeiul iute la scară largă așa cum se întâmplă în țări ca alte părți ale lumii. Asta și din cauză că la noi consumul de ardei iute nu a fost semnificativ până acum câțiva ani. În prezent, însă, afacerea cu condimente iuți a prins avânt și cei care au intrat primii pe piață culeg deja roadele. Primul pas pentru construirea unei astfel de afaceri este construirea unui solar de circa 100 metri pătrați unde se obțin răsadurile în condiții optime de temperatură și umiditate. Semințele sunt și ele importante, mai ales că prețul lor este de 2-10 euro pentru 10 semințe.
De pe o suprafață de 350 de metri pătrați se pot recolta însă cam 300 de kilograme de ardei din soiurile cele mai iuți care se vând cu un preț mediu de 50 de lei kilogramul. Un plus de profit se obține prin procesarea ardeilor – uscarea lor, dulcețuri sau sosuri de casă.
Despre afacerea cu cei mai iuți ardei din lume puteți citi în articolul: Un timișorean cultivă cei mai iuți ardei din lume: Soiuri precum Jalapeno sau Habanero îi aduc un profit anual de mii de euro
14. Afacerea cu investiție mică: cultura de aronia
Aronia este un arbust ușor de cultivat și de întreținut, nu are cerințe prea mari față de sol, poate valorifica o gamă largă de tipuri de sol, dar se dezvoltă optim în soluri cu un pH cuprins între 5 și 7.
Respectând distanța de plantare, la un hectar îți intră 1.250 de plante, cu un preț minim de achiziție de 3-4 euro. Înființarea unui hectar cu arbuști aronia te duce la aproximativ 7.000 de euro. Costul nu este unul foarte ridicat, dacă este se ne gândim la faptul că, plantațiile de aronia se înființează cu arbuști ce au o vârstă de 3 ani și care, odată intrți pe rod, vor da fructe 15-20 de ani. Fructele de aronia nu sunt foarte căutate la noi în țară, datorită faptului că nu există o tradiție în consumul de astfel de fructe și nu se cunosc care sunt beneficiile reale oferite de consumul acestor plante. În schimb la export cererea de consum este una foarte ridicată. La un hectar se obține o producție medie de 8-10 tone, iar prețul mediu al unui kilogram de fructe este de 5-6 lei. La un calcul simplu, poți obține un venit de 12.000 de euro.
Specialiștii apreciază că recuperarea investiției se face după doi ani de la intrarea pe rod a plantației.
Mai multe despre cultura de aronia puteți citi în articolul: Cum se cultivă aronia -Planta de origine americană îți asigură un venit de 12.000 de euro la hectar
15. Afacerea cu investiție mică: plantația de agrișe
Înființarea unei plantații de agriș poate fi una dintre cele mai bune investiții în agricultură în acest moment. Deși nu se consumă intens la noi, agrișele sunt foarte căutate în vestul Europei, iar potențialul este uriaș pentru această plantă medicinală care, din punct de vedere al profitului adus, ar putea detrona în următorii câțiva ani zmeura, afinul sau coacăzul.
În prezent, investiția într-un hectar de agriș se ridică la aproape 7.000 de euro și se recuperează în primii doi ani de cultură. Ulterior, planta poate aduce profituri de până la 20.000 de euro pe an, la un preț minim de comercializare de 6-7 lei/kg agrișe.
Mai multe despre plantația de agrișe puteți citi în articolul: Agrișul, planta cu potențial să depășească zmeurul și coacăzul ca profit din cultură. Agrișele se caută acum la export și aduc câștiguri de până la 20.000 euro la hectar
16. Afacerea cu investiție mică: cultivarea topinamburului
Pentru înfiinţarea unei culturi pe o suprafaţă de un hectar, este nevoie de o investiţie de circa 4.000 de lei, sumă necesară pentru achiziţionarea tuberculilor de topinambur. Aceştia se plantează în cuiburi, asemeni cartofilor, la o distanţă de circa 30-40 de cm unul de celălalt, deoarece planta se extinde rapid.
În prezent, un kilogram de tuberculi se vinde cu circa 4-5 lei, ceea ce, la o producţie medie de 40- 50 de tone/ hectar, înseamnă venituri de aproximativ 180.000- 225.000 lei, pe hectar. Dacă se folosesc îngrăşăminte, producţia poate ajunge şi la 60-80 de tone/hectar.
Despre cultura de topinambul puteți citi mai multe în articolul: Renașterea topinamburului sau cum poți să câștigi 40.000 de euro la hectar din cultivarea napilor
17. Afacere cu investiție mică: plantația de cătină albă
Pe o piață tot mai aglomerată a culturilor agricole de nișă, cătina albă continuă să dețină un loc fruntaș în privința profitului obținut la hectarul de plantație. Dacă unii cultivatori vorbesc de profituri garantate de 10.000 de euro/ha pentru cultura intensivă, povestea unui economist din nordul Moldovei ne confirmă că se pot obține bani frumoși investind bani puțini într-o plantație de cătină albă, procesând și comercializând apoi pe cont propriu toată recolta. Afacerea cu cătină albă pornită de Mihai Manoilă este localizată în nordul Moldovei, pe dealurile din zona Comunei Brăești, Botoșani, iar producătorul este mândru că a reușit să creeze una devărat brand local pornind de la această cultură de nișă.
Mai multe despre afacerea cu cătină cu investiție minimă puteți citi în articolul: Cătina albă rămâne una dintre cele mai profitabile culturi agricole: Un bucovinean a investit 1.000 de euro și acum câștigă anual de zece ori mai mult
18. Afacere cu investiție mică: cultura cartofului mov
Cultura de cartof mov a fost anul trecut, înainte să se extindă, apreciată ca fiind cea mai profitabilă cultură agricolă din România. În 2015, însă, numărul celor care au astfel de plantații a crescut, iar prețul a scăzut. Astfel, dacă la început de 2014 un kilogram de cartofi colorați se vindea la unii producători cu 30 de lei pe comandă, acum pe site-urile de anunțuri, aceeași cantitate se vinde cu 10-6 lei, similar cu prețul pe care tuberculii îl au și în marile rețele de magazine. Doar că acolo sunt de import. Totuși, în ciuda scăderii prețului de vânzare, cartofii mov continuă să fie o afacere rentabilă odată ce producțiile sunt similare cu cele la cartoful convențional, adică undeva la 30-40 de tone/ha. Cheltuiala cea mai mare este cu sămânța, în rest tehnologia fiind identică cu cea folosită la orice altă varietate de cartof.
Dacă vr