31.12.2014 12:27
2014, un an ISTORIC pentru Moldoveni
Anul 2014 a fost un an istoric pentru Republica Moldova. Cetățenii au primit dreptul de a călători liber în Europa, iar țara s-a apropiat și mai mult de Uniunea Europeană. Pornind de la aspirațiile proeuropene, Moldova a trecut în acest an prin multe provocări, atât de ordin extern cât și intern. Investițiile europene au mers pe bandă rulantă, iar proiectele de modernizare a infrastructurii au dat primele roade. După ani grei de stagnare, țara noastră a început să se miște din loc, iar spre sfârșit de an, cetățenii au fost puși din nou în fața unor alegeri cruciale - între un drum spre Europa sau unul spre Rusia.
Începutul anului a prins guvernarea moldovenească pe poziție de drepți. În mare parte, pentru a asigura stabilitatea în țară, pe fundalul crizei geopolitice din Ucraina. De teama că în Moldova s-ar putea repeta un scenariu similar celui ucrainesc, autoritățile de la Bruxelles au urgentat liberalizarea regimului de vize pentru țara noastră. Astfel, la 28 aprilie cetățenii moldoveni, deținători ai unui pasaport biometric au plecat liber în europa.
De atunci, până în prezent au plecat fără vize în UE, 347 de mii de moldoveni, dintre care 181 de mii de cetățeni cu pașapoarte biometrice noi. Și dacă unii moldoveni au reușit deja să vadă europa, am întâlnit și unii cetățeni care abea așteaptă să-și facă un pasaport biometric, special pentru a putea pleca în Europa.
Un al eveniment istoric pentru Republica Moldova în 2014 a fost semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, alături de Ucraina și Georgia.
Mai mult, a fost semnat și Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, ceea ce oferă producătorilor şi exportatorilor din ţara noastră un acces mai mare la piața Uniunii Europene. Pe de altă parte, relațiile diplomatice cu Federația Rusă au devenit din ce în ce mai tensionate. Au urmat embargouri și restricții la exportul unor produse, lucru care a afectat serios producătorii moldoveni.
2014 a fost un an în care am cules primele rezultate ale parcursului nostru european iniţiat în 2009. După ce am obținut undă liberă în europa, autoritățile s-au apucat serios de reforme în toată țara. Au renovat școli şi grădiniţe, sisteme de încălzire moderne și apeducte. Acestea fiind rezultatele mai multor proiecte finanţate de Uniunea Europeană. Pe bani europeni a fost reparată și grădinița din satul Slobozia-Dușca, Criuleni.
În satul Slobozia-Dușca, asigurarea copiilor cu un loc în grădiniță era o problemă, încât aici an de an se nasc tot mai mulți copii. Potrivit administrației instituției preșcolare, până în acest an zeci de cereri ale părinților au fost refuzate, întrucât nu mai erau locuri disponibile în grădiniță, iar condițiile erau precare.Acum, după ce grădinița a beneficiat de circa 90 de mii de euro din Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, copii au parte de condiții europene. Încât, a fost renovant nu doar exteriorul creșei, dar și interiorul copii bucurânduse de mai multă căldură, pătucuri noi, mobilier nou și chiar jucării mai multe, iar acest lucru îi face fericiți și dornici de a învăța.
Tot în acest an a fost dat în exploatare primul traseu de tip european din țară reparat pe bani americani.
Astfel, în toamnă 93 de km de drum european a fost deschis spre circulație.
Și deși a fost dat în exploatare cu mare fast, traseul încă nu este gata, oamenii însă se bucură și de atât.
Chiar dacă unii moldovenii privesc sceptic realizările din acest an, aflăm că în total au fost dați în explotare 211 km de astfel de drum în toată țara.
2014 a fost un an crucial pentru parcursul european al țării. Spre sfârșit de an cetățenii fiind chemați la urne. După o campanie electorală marcată de tensiuni și scandaluri politice - cetățenii și-au făcut alegera, și-au ales viitorul. Iar spre sfârșit de an, noul parlament s-a întrunit în primă ședință, fără o coaliție de guvărnământ și fără un buget aprobat pentru 2015 - un care vine cu noi provocări.