13.01.2016 15:10

Achiziții publice decurg cu încălcări semnificative

Unele autorități contractante din țară aleg proceduri mai puțin transparente pentru organizarea achizițiilor publice sau le implementează necorespunzător. Cel mai grav este că nimeni nu este tras la răspundere pentru abaterile admise. Concluziile sunt trasate în primul raport de monitorizare a achizițiilor publice, prezentat astăzi la Chișinău.

Raportul a fost elaborat de Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă și Centrul de Investigații Jurnalistice în cadrul proiectului “Banii Publici sunt și Banii Mei”. Autorii raportului relevă că cea mai frecventă neregulă ține de planificarea achizițiilor publice. Mai exact, de lipsa ei. De asemenea, au fost depistate mai multe cazuri când dosarele de achiziții erau completate incorect sau carențe la formularea și descrierea sarcinii în invitația de participare la tender.

”În momentul în care autoritatea contractantă nu are interes ca acest contract să fie dus la bun sfârșit, nimeni nu are pârghii să vadă ca acest lucru să fie realizat. Am observat și implementarea contractului cu modificări față de condițiile acestora. De exemplu, au fost livrate diferit bunurile sau lucrările față de ceea ce a fost specificat în contract”, - a declarat președintele Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă Olesea Stamate.

Toate aceste nereguli sunt admise, în timp ce legislația în domeniu este acceptabilă, spun experții. Ei sunt de părere că la mijloc ar fi iresponsabilitatea sau interesele ascunse ale autorităților contractante, ambele cu un impact negativ asupra modului cum sunt cheltuiți banii publici.

”Procesul de investigație, la multe cazuri pe care le-am pornit, decurge anevoios. Motivul: noi nu avem acces la toate documentele, astfel încât autoritățile publice invocă secretul comercial. Or, dacă este vorba de bani publici, cheltuielile nu trebuie să fie ascunse de populație”, - a menționat directorul Centrului de Investigații Jurnalistice Cornelia Cozonac.

Una dintre anchetele Centrului de Investigații Jurnalistice demonstrează că unele firme care au câștigat contracte mari cu statul în ultimii ani au finanțat campania electorală a partidelor politice în scrutinul local din iunie 2015, la fel ca și cea din alegerile parlamentare din noiembrie 2014.

Monitorizarea achizițiilor publice s-a desfășurat în lunile iulie-noiembrie 2015 și a inclus 30 de autorități contractante din țară, la nivel central şi local. În această perioadă au fost analizate circa 200 de contracte de achiziții.

Comentarii