24.11.2014 16:42

ACORDUL DE LIBER SCHIMB ÎNSEAMNĂ SUVERANITATE COMERCIALĂ PENTRU MOLDOVA

Acordul de Liber Schimb cu UE nu este un simplu document, mai întâi de toate el înseamnă suveranitate comercială pentru țara semnatară. Declarația aparține șefului Secției Politică și Economică a Delegației UE în RM, Wicher Slagter.

Potrivit lui Wicher Slagter, prevederile documentului acoperă nu doar liberul schimb cu zona comunitară, ci un domeniu mult mai vast și oferă țării noastre posibilitatea de a semna acorduri comerciale și cu alte țări. Oficialul însă atenționează asupra faptului că dacă RM renunță la acest acord în favoarea aderării la UV, atunci tarifele pentru export vor crește. Amintim că RM este membru al Organizației Mondiale a Comerțului, iar aderarea ei s-a produs în baza anumitor tarife fixe care urmează să fie aplicate în privința tuturor statelor membre ale organizației.

"În cazul în care RM o să-și sporească tarifele, acest lucru va presupune pierderi pentru pentru statele membre ale OMC care și-au exprimat acordul pentru aderarea RM la această organizație. În acest caz, RM va fi obligată, în baza prevederilor semnate să compenseze pierderile acestor țări. DEci, Moldova se va ciocni de o factură cu cifre foarte mari din partea OMC", spune WICHER SLAGTER, șeful Secției Politică și Economică.

Întrebat dacă RM mai poate negocia și opera modificări în anexele Acordului DCFTA, reprezentantul Delegației UE în RM a subliniat că acest lucru este posibil. Mai mult decât atât, documentul prevede că după expirarea termenului de trei ani, părțile pot conveni și pot discuta problemele ce țin de implementarea acordului, inclusiv pot fi majorate cotele de export pentru unele produse.

Comentarii