04.02.2016 15:49
Acordul de liber schimb RM-UE, realizări și perspective
56% din totalul de acțiuni planificate din Planul Național de Acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE pentru 2014-2016 au fost realizate. Printre principalele progrese înregistrate în implementarea angajamentelor din DCFTA pe segmentul energeticii se regăsește diversificarea căilor de aprovizionare cu resurse energetice în domeniul gazului prin construcția şi darea în exploatare a conductei Ungheni-Iaşi inaugurată în 2014.
Potrivit directorului Direcției generale cooperare economică internațională a Ministerului Economiei, Inga Ionesii principalul impediment în promovarea unui șir de proiecte este că anul trecut, guvernul a fost funcțional doar 208 de zile. indiferent de acest aspect, Republica Moldova a reușit totuși să obțină rezultate pozitive.
”Între țările parteneriatului Estic, Republica Moldova se numără printre primii, care a implementat cu succes în legislație standardele europene. A preluat 60% din aceste standarde și peste 10 mii de standarde sunt naționale. Avem succes în realizarea angajamentului la achiziții publice, servicii informaționale, în administrarea vamală, în domeniul concurenței. La fel, la prima lectură a fost adoptată Legea Poștei”, - a declarat directorul Direcției Inga Ionesii.
O altă realizare importantă ține de semnarea Acordului privind participarea la Programul pentru Competitivitatea Întreprinderilor şi a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii 2014–2020. Pentru timpul apropiat Republica Moldova planifică să întreprindă un șir de acțiuni importante menite să îmbunătățească relațiile dintre Republica Moldova Și Uniunea Europeană.
Referitor la accesul pe piață al mărfurilor și valorificarea contingentelor tarifare la export în UE, în ianuarie - noiembrie 2015 exporturile de mărfuri destinate țărilor UE au însumat 1119,3 mil. dolari SUA, deținând o cotă de 62,1% în total exporturi, în timp ce importurile din țările Uniunii Europene s-au cifrat la 1797,3 mil. dolari SUA, deținând o pondere de 49,5% în total importuri.
Printre principalele priorități PENTRU 2016 enunțate de directorul Direcției generale cooperare economică internațională a Ministerului Economiei este ratificarea Acordului de Liber Schimb cu Turcia, negocierea acordurilor de promovare și protejare reciprocă a investițiilor cu un șir de țări, inclusiv cu Japonia. De asemenea, a fost menționată negocierea unui Acord de comerț Liber cu Egiptul, Indonezia, Iran, Siria.