14.09.2015 15:16
Activele băncilor ar putea fi cotate la prețuri derizorii
Activele celor trei bănci problematice, BEM, Banca Socială și Unibank, ar putea fi vândute la un preț simbolic. Iar datoriile acestora față de BNM, în valoare de 15 miliarde de lei, vor fi puse pe seama bugetului public, ceea ce înseamnă restanțe la achitarea prestațiilor sociale și salariale. Aceasta a declarat pentru MBC, expertul Institutului de Politici Publice și Reforme Europene (IPRE), Eugen Ghilețchi.
”Banca ar fi interesată să vândă activele sale la un preț maxim. Problema este următoare: în momentul demarării procedurii de lichidare a unei bănci, Banca Națională a Moldovei numește un lichidator. Acesta, însă, poate fi o persoană în afara băncii și ar fi interesat să vândă activele sub prețul pieței, ca în schimb să primească anumite sume recompensă”, - a afirmat expertul IPRE.
Totodată, Legea instituţiilor financiare prevede că preţul de vînzare a activelor se determină în baza rapoartelor de evaluare și a ofertelor de pe piață, însă nu există un mecanism care să controleze acest proces. Expertul opinează că ar fi oportună crearea unui Comitet al creditorilor, format din reprezentanţi ai deponenţilor, ai Guvernului şi ai Băncii Naționale, care se să se întrunească în şedinţe lunare.
Banca de Economii are o rețea extinsă de filiale și, din acest considerent, e necesar să fie instituit și un mecanism de supraveghere, cu implicarea experților independenți, societății civile și reprezentanților structurilor internaționale, spune Eugen Ghilețchi. Până la urmă, deponenții băncilor vor putea să-și recupereze economiile în funcție de cât de transparentă va fi procedura de vânzare a activelor. Acest detaliu este cu tât mai important pentru agenții economici, în condițiile în care cadrul legal nu le oferă, deocamdată, nicio garanție pentru depunerile lor bancare.
”Ținând cont de datoria acestor trei bănci față de BNM este de 15 mld. lei și de activele acestora, șansele persoanelor juridice de a recupera bani după retragerea licențelor sunt nule”, - concluzionează Eugen Ghilețchi.
Potrivit experților, dacă cele 15 mld. lei vor trece în datorie publică, ponderea în PIB ar putea ajunge și la 40%. Un nivel atât de înalt al datoriilor publice nu s-a mai înregistrat din în 2004. Estimările arată că pentru stingerea acestor datorii vor fi transferate suplimentar circa 2,5 mld. lei anual din banii contribuabililor. Pentru comparație, deservirea datoriei de stat în 2014 a însumat aproximativ 590 mil. lei. În actuala conjunctură, deservirea datoriilor ar putea crește și la 400%.