24.11.2014 16:52
AFACERE CU URECHEAȚI, O AMBIȚIE PENTRU UN TÂNĂR DIN SÎNGEREI
Afacerile cu urecheați sunt doar pentru cei ambițioși! Este vorba despre un tânăr din raionul Sângerei, care imediat după absolvirea studiilor superioare a hotârât să rămâna în localitatea de baștină pentru a-și deschide o fermă de iepuri. Deja după un an de lucru, tânărul om de afaceri se bucură de succes, spre mirarea rudelor, care la început l-au sfătuit să renunțe la ideea sa, deoarece potrivit lor, fermele de iepuri nu rezistă prea mult, iar unul dintre impedimente, ar fi epidemiile de boli.
După ce au muncit o o perioadă de timp în calitate de chelneri la un restaurant din capitală, soții Midrigan au hotărât să investească banii câștigați într-o fermă de iepuri. Antreprenorul susține că s-a gândit din start la o afacere cu urecheați, deoarece cererea depășește oferta pe piață. Din cauza problemelor cu care se confruntă acest sector mulți fermieri renunță și astfel concurență nu prea există.
Ideea sa de afacere nu a fost privită cu ochi buni de rude și cu atât mai mult de prieteni. Aceștia se așteptau ca Nicolae să plece peste hotarele țării, așa cum fac majoritatea tinerilor sau să se stabilească într-un orășel din țară, dar nicidecum la sat pentru o fermă de iepuri.
Astăzi, afacerea lui Nicolae stă bine pe picioare. Cu ajutorul celor 30.000 de lei investiți, dintre care 21 de mii de lei bani proprii și 9 mii câștigați din fonduri europene, a construit cuști moderne și a adus de peste hotare iepuri neozeelandezi, cea mai bună rasă de iepuri pentru carne. Timp de un an de la lansare, acesta a vândut circa 200 de iepuri, printre clienți fiind și câteva restaurante. Tânărul susține că pentru a te menține în această afacere trebuie să ții cont de anumite reguli, precum vaccinarea și hrana calitativă.
Un alt secret al succesului sunt cuștile. Timp de un an, acesta a schimbat trei tipuri de adăposturi până a găsit cele mai eficiente.
Următoarele proiecte de viitor ale antreprenorului sunt construcția unei încăperi specializate pentru creșterea iepurilor, a unui abator și chiar este prevăzută o asociere cu un alt producător în cazul în care numărul solicitărilor va crește. În prezent, în miniferma lui Nicolae cresc circa 100 de iepuri care odată ajunși la maturitate vor fi comercializați. Prețul pentru un kilogram de carne variază între 80-90 lei și 120 de lei în sezonul rece, iar un iepure viu costă circa 350-500 de lei.