22.03.2016 16:33

Agenții economici din Moldova au majorat considerabil cererea de valută

În luna februarie 2016, agenții economici din Moldova au majorat considerabil cererea de valută, în comparație cu luna precedentă, aproape cu 40%, notează NOI.md.


Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, ținîndu-se cont de faptul că oferta de valută din partea persoanelor fizice nu s-a majorat într-o astfel de măsură, faptul a dus la reducerea gradului de acoperire a cererii nete de valută din partea agenţilor economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice de la 112,7 la sută în luna ianuarie 2016 pînă la 91,4% în februarie 2016.

După cum au menționat surse din cadrul BNM, în particular, în raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a crescut cu 13 mil. dolari sau cu 10,8% - pînă la 133,5 mil. dolari, în timp ce cererea netă de valută din partea agenților economici a înregistrat o majorare în proporții mai mari, de 39,2 mil. dolari sau de 36,7% - pînă la 146,1 mil. dolari.

În același timp, în februarie 2016, moneda națională s-a apreciat în raport cu dolarul SUA. Cursul mediu de schimb s-a redus de la 20,3133 în luna ianuarie la 20,0931 în luna februarie sau cu 1,1%.

Conform datelor BNM, scăderea cursului mediu de schimb s-a produs în urma trendului de apreciere a monedei naționale înregistrat pe parcursul primei jumătăți a lunii februarie, ca rezultat al supraofertei de valută din partea persoanelor fizice în raport cu vînzările nete de valută către agenții economici în această perioadă, dar și ca rezultat al surplusului de valută format în a doua jumătate a lunii ianuarie.

În a doua jumătate a lunii februarie, tendința de apreciere s-a întrerupt, înregistrîndu-se și o ușoară depreciere, urmare a intensificării vînzărilor de valută către agenții economici, în special către importatorii de resurse energetice.

În ceea ce priveşte structura valutară a ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea cea mai mare a revenit în continuare monedei unice europene (67,5%), urmată de dolarul SUA (21,2%) şi rubla rusească (10,4%).

Sursa

Comentarii