25.11.2014 16:46

AGENȚII ECONOMICI VOR RAPORTA ACTIVITATEA PRINTR-UN SISTEM MAI SIMPLIFICAT

Agenții economici din Moldova își vor raporta activitatea după un sistem simplificat. Reforma sistemului național de raportare , care a fost cerută de prim ministrul Iurie Leancă, vizează elaborarea unor rapoarte financiare, fiscale și statistice universale, unificate, care vor include datele aferente mai multor autorități către care în prezent raportează agenții economici.

În rezultatul implementării acestui concept va fi redusă povara administrativă asupra sectorului privat, iar agenții economici vor economisi timpul alocat întocmirii și prezentării rapoartelor.

Reforma va contribui la executarea principiilor „ghilotina” și „plus unu, minus doi”, prin eliminarea unor rapoarte care nu și-au demonstrat eficiența sau conțin informație care se dublează, scrie Noi.md.

Astfel, va fi exclusă dublarea datelor din diferite rapoarte, precum și dublarea rapoartelor prezentate către diferite instituții. De asemenea, va avea loc comasarea unor rapoarte după natura acestora indiferent de autoritatea beneficiară. Spre exemplu, toate taxele sociale sau impozitele indirecte se vor regăsi în același raport. Conceptul dat deja se aplică în mai multe țări din UE, printre care Franța, Estonia și Finlanda.

La fel, există o practică asemănătoare utilizată de către Biroul Național de Statistică, unde deja au fost comasate șase formulare statistice într-un formular unic. Grupul de lucru instituit pentru elaborarea mecanismului legal și implementarea conceptului „Raport consolidat” va prezenta conceptul pînă la 1 februarie 2015.

Comentarii