13.11.2014 16:02

AGRICULTORII MOLDOVENI NU-ȘI MAI ASIGURĂ RECOLTELE

Până la sfârșitul anului 2014, doar 5-6% din totalul pieței asigurărilor vor aparține agricultorilor, preconizează specialiștii. Potrivit datelor furnizate de compania de asigurări Moldasig, cel mai bun an în acest sens a fost 2013, când solicitările agricultorilor de a-și asigura recoltele au constituit 8 la sută din total, cu 1,2 puncte procentuale mai mult decât în 2012.

Mai mult, reprezentanții Moldasig, de exemplu, susțin că în această perioadă a anului nu s-a adresat niciun agricultor pentru a-și asigura producția de înghețuri. Amintim că reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Fructe "Nord Fruct" au cerut sprijinul autorităților după ce la 25 octombrie curent zeci de mii de tone de mere au înghețat pe copaci.

O bună parte dintre producătoriii agricoli din țară nu se prea grăbesc să-și asigure producția. Alexei Ivanov din raionul Orhei a asigurat în acest an doar 15 la sută din suprafețele agricole. Acesta recunoaște că agricultorii pun asigurările de fiecare dată la sfârșitul listei de priorități, deoarece, sistemul de asigurări nu e prea eficient și nici nu le ajung bani.

Potrivit datelor oferite de compania de asigurări Moldasig, producția este asigurată începând cu perioada de semănare până la recoltare, iar costul serviciilor, depinde de roada producătorului. Astfel, în ceea ce privește culturile de toamnă, producătorul de cereale pentru a-și asigura recolta de secetă plătește 300 de lei la hectar pentru grâu și 200 de lei pentru orz. În caz de grindină și înghețuri prețurile variază între 125 și 150 de lei.

Ceva mai mult sunt nevoiți să achite producătorii de fructe și struguri. În caz de grindină, 1050 de lei la hectar pentru fructe și 615 lei pentru struguri, iar în caz de înghețuri 750 și respectiv 700 de lei la hectar. Precizăm că aceste costuri sunt de fapt în jumătățite, deoarece statul achită companiei de asigurări încă un preț echivalent cu cel al clientului, prin intermediul subvențiilor. Potrivit experților economici, în Republica Moldova doar 13 la sută din agricultori își asigură producția, puțin, comparativ cu țările UE sau chiar CSI.

Aceștia susțin că prețurile propuse de companiile de asigurări sunt accesibile, astfel agricultoriii ar trebui să își gestioneze mai eficient cheltuielile.

Comentarii