21.10.2015 15:19

Ajutor pentru implementarea DCFTA

Uniunea Europeană a acordat Moldovei 2 milioane 300 mii de euro în calitate de asistență și suport tehnic. Acești bani vor fi investiți pentru îmbunătățirea climatului de afaceri, astfel încât întreprinderile autohtone să-și poată crește volumul exporturilor în țările UE și să deschidă mai multe noi locuri de muncă.

După ce a fost semnat Acordul de Liber Schimb cu UE, companiile moldovenești au obținut posibilitatea de a exporta în condiții mai avantajoase. Cu toate acestea, doar o mică parte din cele 53 mii de întreprinderi cunosc și beneficiază de aceste oportunități.

”DCFTA este un cuvânt care atrage atenție și este asimilat cu niște constrângeri. El ar trebui acum transformat într-un beneficiu. Aproximativ 100 de companii din Republica Moldova au acces la piața europeană. Noi însă, dorim ca numărul lor să crească zilnic și să aungem la o cifră mult mai mare în viitor”, - a declarant Ministrul Economiei Stephane Bride.

Comerțul liber cu UE înseamnă îmbunătățirea standardelor de calitate și supravegherea mai strictă a pieței. Anume în acest scop, Comisia Europeană a oferit 2 milioane 300 mii de euro. Ministerul Economiei va fi responsabil de implementarea reformelor. Cu toate acestea, de asistența tehinică în cadrul proiectului vor beneficia și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, dar și Institutul National de Standardizare. De asemenea, programul prevede achiziționarea echipamentelor pentru laboratoare și deschiderea a 4 incubatoare de afaceri.

Șeful Proiectului AT DCFTA Philip Sentens afirmă că aproximativ 40-50% din bugetul total al proiectului sunt direcționați pentru dezvoltarea și susținerea companiilor mici și mijlocii, precum și în creșterea exporturilor. ”În rezultat, aceasta va permite crearea noilor locuri de muncă”, - spune el.

Proiectul va fi implementat în doi ani. În cadrul acestuia, Organizația pentru Dezvolatrea Intreprinderilor Mici și Mijlocii va organiza un concurs în rândul noilor companii și a tinerilor antreprenori, oferind circa 1000 de granturi.

În ciuda faptului că proiectul de asistență tehnică este complex, acesta reprezintă doar o parte a unui program mai larg de sprijin din partea Uniunii Europene în mărime de 30 de milioane de euro. Cel mai mulți bani - tocmai 25 de milioane de euro - ar trebui să vină ca sprijin bugetar. Însă, aceste fonduri vor putea să intre în țară numai după stabilizarea situației politice și încheierea noului acord cu FMI.

Oficialii europeni, subliniază faptul că nu trebui să așteptăm noi investitori până când nivelul corupției va fi redus și justiția va fi imparțială.

”Procesele de judecată îndelungate costă bani, - menționează ambasadorul UE în Moldova Pirkka Tapiola. - În cazul în care companiile nu pot evita aceste cheltuieli, apropierea de UE deja nu mai contează. Mai mult decât atât, sectorul bancar trebuie să lucreze eficient”.

Tapiola a adăugat că pentru ca toate reformele să lucreze și economia țării să înregistreze progrese trebuie, în primul rând, să existe stabilitate și voință politică.

Comentarii