09.10.2015 15:45
ANRE neagă ”furtul secolului” în sectorul energetic
Moldova achiziționează energie electrică la un preț rezonabil. Declarația este confirmată prin calculele făcute de ANRE. În asemenea mod, instituția a negat declarația experților și a fostului prim- ministru, Ion Sturza despre faptul că moldovenii plătesc mai mult pentru energia electrică din cauza unor firme intermediare suspecte. Cei de la Ministerul Economiei au sugerat să nu se facă speculații la acest subiect în ajunul sezonului de încălzire.
Acum câteva zile, fostul prim-ministru, a făcut public un mesaj, în care se spunea despre furtul de milioane care are loc în sectorul energetic. Conform acestuia, compania- furnizor ”Энергокапитал” achiziționează energie electrică de la Centrala eclectrică din Cuciurgan cu 1,5 cenți pentru un kw/h, dar o vinde cu 6,78 cenți.
”Profitul total al „băieților deștepți” din energetica moldovenească este de 2,3 cenți per kilowatt. Anual se importă 3 miliarde de kWt. Deci, din 69 milioane USD, împărțiți la trei (în ecuație mai sunt și rușii), moldovenii cu „rubilnikul” pun anual în buzunar cam 20 -23 milioane USD.”- a declarat Ion Sturza
Despre firmele intermediare suspecte, care fixează tarife exorbitante a vorbit și expertul în energetică Sertgiu Tofilat. Responsabilii de la ANRE au decis să răspundă la învinuirile, după cum declară ei, fără temei. Aceștia susțin că posedă informația completă despre prețurile propuse de compania ”Energocom” și „Энергокапитал” pentru furnizarea de energie electrică.
ANRE explică faptul că 1,8 cenți pentru un kw/h, despre care spunea Ion Sturza- este doar conversia energiei gazelor în electricitate. Pe lângă aceasta mai sunt cheltuieli și pentru gazul natural, care se utilizează în procesul de lucru. Asta costă încă în jur de 5 cenți pentru un KW/h. Iată de unde prețul final de 6,8 cenți.
Centrala electrică de la Cuciurgani la acest moment acoperă 70% din necesitatea de consum de energie electrică. Până la declanșarea conflictului din Ucraina, Moldova procura energie electrică și din țara vecină. De aceea, pentru justificarea tarifelor, ANRE face o paralelă cu situația din Ucraina.