23.02.2016 13:22
ANRE propune stabilirea o dată la 2 săptămâni a unui plafon la preţurile carburanţilor
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică propune stabilirea unui plafon la preţurile de comercializate cu amănuntul a produselor petroliere la fiecare două săptămâni. Prevederea se conţine în proiectul noii Metodologii de formare şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere, supus marţi, 23 februarie, dezbaterilor publice, transmite IPN.
Directorul ANRE, Octavian Lungu a menţionat că această metodologie are drept scop reducerea preţurilor la produse petroliere pentru consumatorii finali. „Aşteptările noastre sunt ca să fie şi reduse costurile, pentru că nu o singură dată am auzit că sunt prea multe staţii PECO. Prin introducerea preţurilor de plafon, aceste lucruri devin o concurenţă normală între operatori”, a declarat Octavian Lungu.
Şeful Direcţiei politică tarifară şi analiză economică a ANRE, Alexandru Mija, care este autorul proiectului, a declarat în cadrul dezbaterilor că preţul nu va mai fi stabilit de fiecare operator în parte, ci vor fi calculate cheltuielile medii din sector. „Preţurile la produsele petroliere vor fi formate din patru componente principale: valoarea medie a cotaţiilor Platts pentru produsele petroliere principale şi a cotaţiilor Argus, cota accizelor şi cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova şi marja comercială specifică, care trebuie să includă costurile şi profitul companiilor”, a menţionat Alexandru Mija.
Totodată, şeful Direcţiei a menţionat că o secţiune aparte a proiectului se referă la modalitatea de calculare şi aprobare a marjei comerciale specifice. „Conform proiectului, marja comercială specifică pentru anul curent trebuie să fie calculată reieşind din costurile companiilor pe anul trecut şi cu aplicarea unui coeficient de diminuare a cheltuielilor”, a afirmat Alexandru Mija.
De asemenea, marja comercială specifică urmează a fi ajustată în proporţie de 70% la indicele preţurilor de consum în Republica Moldova şi 30% la rata oficială medie de schimb a monedei naţionale faţă de dolarul SUA.
Participanţii la dezbateri, printre care reprezentanţi ai structurilor de stat, ai operatorilor de pe piaţa produselor petroliere, dar şi experţi în domeniul energetic, urmează să vină în termen de două săptămâni cu propuneri pe marginea proiectului. Ulterior va fi creat un grup de lucru mixt care se va ocupa de definitivarea noii Metodologii, iar ulterior aceasta va fi expusă din nou dezbaterilor.
www.ipn.md