09.03.2015 15:56
Antreprenorii moldoveni sunt amenințați de INCERTITUDINE FISCALĂ
Incertitudinea legislativă şi fiscală este principala ameninţare pentru antreprenorii moldoveni. Aceștia lucrează, neștiind dacă mâine vor fi aceleași reguli de joc. Politica bugetar-fiscală pentru acest an încă nu este aprobată, iar această tărăgănare crează mai multe riscuri pentru mediul de afaceri din țară. Despre acest lucru a vorbit vice-președintele Asociației Patronale din Industria Ușoară, directorului fabricii de confecții ”Ionel”, Tamara Luchian într-un interviu acordat reporterului MBC.
Vice-președintele Asociației Patronale din Industria Ușoară, directorul fabricii de confecții ”Ionel”, Tamara Luchian consideră că în lipsa unei politici bugetar-fiscale aprobate, antreprenorii nu-și pot implementa un plan de activitate pe termen lung.
"Păcat că politica bugetar-fiscală nu a fost aprobată în decembrie 2014. Orice antreprenor își planifică activitatea până la anul nou. Astfel, este recomandabil ca și politica bugetar-fiscală să fie stabilită în aceeași perioadă de timp. Acum toți antreprenorii insistă ca toate schimbările din document să intre în vigoare odată cu aprobarea lui. În caz contrar vom fi nevoiți să ne reevaluăm numărul de angajați, iar oamenii nu ne vor înțelege și vor fi foarte revoltați" a declarat Tamara Luchian, vice-președintele Asociației Patronale din Industria Ușoară.
În afară de aceasta, în ce privește politica fiscală, directorul fabricii ”Ionel” consideră că este incorect ca persoanele, care au un salariu de până la 28 de mii de lei, achită impozite în valoare de 7%, iar pentru cei care primesc mai mult, și impozitele sunt mai mari - de tocmai 18%.
"Uneori chiar lucrătorii ne spun ”nu vrem să avem salarii mai mari pentru că suntem nevoiți să plătim impozite mai mari”, a mai adăugat Tamara Luchian.
Tamara Luchian a recunoscut că povara impozitelor, impune o parte din agenții economici din țară ”să se ducă în umbră” și să plătească salariile în plicuri. În ceea ce privește situația de pe piața valutară, femeia de afaceri spune că veniturile pe care le-a obținut la export de pe urma diferenței de curs, nu acoperă cheltuielile pe care le are la importuri.
De asemenea, Tamara Luchian a menționat că a expediat o scrisoare oficială prim-ministrului, cu rugămintea ca să atragă atenția asupra instabilității de pe piața valutară și ca să întreprindă măsuri concrete pentru a reduce diferența dintre cursul oficial stabilit de BNM și cel după care bancile comerciale vând valuta.