21.01.2016 14:45
Aplicație utilă pentru exportatori
Mai multă informație pentru exportatorii care vor să cucerească piața europeană. Astăzi, Asociația Businessului European a prezentat aplicația electronică HELP DESK. Softul elaborat de Comisia Europeană permite agenților economici să se documenteze minuțios înainte de a lua decizii referitor la potențialele piețe de export. Agenții economici, prezenți la eveniment, au salutat utilitatea acestui instrument de informare.
Aplicația Help Desk înglobează toate datele statistice și pachetul de documente necesare pentru procedura de export. Softul este accesibil pentru agenții economici din Moldova încă din 2007, doar că foarte puțini o utilizează. Astfel, accesând site-ul: www.exporthelp.europa.eu, ei pot afla cât de competitivi vor fi pe o anumită piața din UE.
”Acest site va permite celor, care doresc să exporte, de exemplu, miere de albine sau miez de nucă, să introducă codul vamal al produsului și să primească datele statistice referitoare la volumul exportului în cantitate și valoare bănească a produsului pe parcursul unei perioade de timp. La fel, e posibil de văzut care țări au mai exportat aceste produse și diferența de valoare”, - a specificat manager de proiecte ale Delegației UE la Chișinău Speranța Olaru.
Serghei Leah, alături de alți 5 parteneri, a investit 14 milioane de lei pentru a procura un frigider modern pentru depozitarea fructelor. Deja având-ul, antreprenorul planifică să exporte până la 1000 de tone de struguri și diverse fructe pe piața UE. El recunoaște că pentru a-și realiza planirile are nevoie vitală de informație.
”Este o piață cu cerințe noi. Astfel, noi trebuie să studiem și să ne conformăm la toate cerințele pentru a rămâne bine-veniți pe piața UE”, - a menționat Serghei Leah.
Cu toate acestea, reprezentanții Delegației UE de la Chișinău recunosc că criza politică din țară a stagnat implementarea Acordului de Asociere și, astfel, s-au diminuat exporturile către această piață.
”Activitatea comercială a Republicii Moldova a înregistrat anumite scăderi. Per total, către sfârșitul anului se atestă o diminuare de 2% a exporturilor”, - a spus consilier pe probleme de Comerț a Delegației EU în Moldova Vasilie Plămădeală.
Menționăm că exporturile pe piața europeană reprezintă 61% din totalul livrărilor moldovenești în întreaga lume.