17.05.2016 14:39

Asociația Micului Business cere moratoriu pe 10 ani la orice schimbare a legislației care stimulează microîntreprinderile

Deși se vorbește mult și activ despre importanța mediului de afaceri pentru deschiderea de locuri de muncă și potențialul de plăți de impozite starea de facto a lucrurilor rămâne neschimbată, susțin reprezentanții Asociației Micului Business (AMB). Potrivit lor, se așteaptă ca de la începutul anului 2017 să fie interzisă activitatea a peste 40 mii de comercianți mici, conform legii 121 din 29.05.2008 p.5 din articolul 17, aceste locuri de muncă vor fi lichidate.
Cei de la AMB atenționează că situația în sectorul micului business este complicată din cauza politicilor economice discriminatorii: resurse creditare foarte scumpe, bariere birocratice, concurență neloială, copupție la toate nivelele administrative, nepotism agresiv și respectiv incompetența cadrelor din ministere și departamente.
Au fost făcute adresări către actualul prim-ministru și către președintele Parlamentului semnate de peste o mie de agenți economici cu propuneri de rigoare. De la Guvern a fost primit un răspuns absolut formal. Iar de la Parlament nu au primit nici un răspuns. La comisiile parlamentare este înaintat proiectul legii Intreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM). Dar pînă în prezent nu este cunoscut textul propiu-zis și nu este cerută opinia societății civile.
„Accentuăm, că în UE micul business este considerat coloana vertebrală a economiei. În țările dezvoltate micul business are o cotă de pînă la 55 la sută din PIB, iar la noi abia de atinge 30 la sută din PIB. Vânzările agenților economici din micul business scade pe an ce trece, ce reflectă starea gravă a IMM-urilor din Moldova”, susțin cei de la AMB.
Printre revendicările adresate guvernării sunt introducerea unui impozit specific (impozit forfetar) pentru microbusiness, abrogarea p.5 din articolul 17 din LEGEA Nr. 121 din 29.05.2008. „1.1. Comerţul cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete şi din autovehicule în pieţe şi/sau în locuri autorizate de autoritatea administraţiei publice locale se exclude la 1 ianuarie 2017.” și declararea de la 1 ianuarie 2017 moratoriu pe 10 ani la orice schimbare a legislației, care stimulează microîntreprinderile.
Termenul de 10 ani este justificat de către AMB prin coincidența sacu termenul Acordului de Asociere pînă cînd va fi armonizată finalmente legislația R. Moldova cu cea a Uniunii Europene.

Comentarii