25.09.2015 13:03
Au început consultațiile cu candidații la funcția de guvernator al BNM
În paralel cu examinarea cererii de demisie a conducerii Băncii Naţionale (BNM) Parlamentul a organizat consultări cu cei mai probabili candidaţi la funcţia de Guvernator al băncii.
Printre potenţialii candidaţi sunt examinaţi specialişti notorii din domeniul bancar şi financiar, care activează atât în Moldova, cât şi peste hotarele ţării.
„Cei care se ocupă de negocieri au fost informaţi că autorităţile Republicii Moldova doresc să selecteze cel mai potrivit candidat la funcţia de Guvernator al BNM în strânsă colaborare cu partenerii externi. În primul rând aceasta se datorează situaţiei în care se află la moment sistemul bancar al Moldovei”, a spus interlocutorul agenţiei.
În lista potenţialilor candidaţi sunt peste 10 specialişti. Unii sunt foarte cunoscuţi în ţară deoarece numele lor sunt pronunţate de participanţii pieţei de capital din Moldova, dar sunt şi cei cunoscuţi doar în cercul restrâns al bancherilor şi finanţiştilor. Printre potenţialii candidaţi sunt bancheri cunoscuţi – Leonid Talmaci (preşedintele Moldindconbank), Serghei Cebotari (preşedintele Moldova Agroindbank), Natalia Politov-Cangaş (preşedintele Victoriabank), precum şi Dumitru Ursu (fost vuceguvernator al BNM), Veaceslav Negruţa (fost ministru al Finanţelor), Veronica Bacalu (ex-viceguvernator al BNM, în prezent înalt funcţionar al FMI), Lilia Burunciuc (ex-viceguvernator al BNM, în prezent înalt funcţionar al Băncii Mondiale), Maia Sandu (fost ministru al Educaţiei şi fostă angajată a Băncii Mondiale).
Experţi şi participanţi ai pieţei de capital consideră că problema invitării la funcţia de Guvernator al BNM a finanţiştilor din străinătate se loveşte de aspectul material.
„Nu oricine dintre cei care acum muncesc la asemenea instituţii ca FMI sau Banca Mondială, vor dori să lase totul baltă şi să vină în Moldova pentru a conduce BNM şi să rezolve sarcinile complicate de depăşire a crizei din sectorul bancar”, - afirmă ei.
Un bancher cu experienţă a spus că în procesul de selectare a celui mai potrivit candidat la funcţia de Guvernator al BNM trebuie, în primul rând, să se pornească de la ideea că această persoană va şti ce face.
„Candidatul trebuie să dispună de cunoştinţe aprofundate în macroeconomie, să aibă idee despre modelele macroeconomice şi cel mai important despre consecinţele pe care le au asemenea modele asupra economiei şi situaţia social-economică per ansamblu”, - a spus bancherul.
Potrivit spuselor sale, Guvernatorul BNM trebuie să fie „maxim independent”, capabil să ia decizii necesare pieţei şi economiei, nu partidelor politice, care „sunt îmbibate” cu interesele politicienilor.
„Asemenea „bâtă”, de care dispune BNM, trebuie mânuită de un specialist bun, care conştientizează consecinţele deciziilor adoptate de acest organism al statului”, - consideră el.
Experţii afirmă că având în vedere situaţia sectorului bancar noul şef al BNM „să nu fie şi să nu cadă în plasa politicienilor”.
„Este foarte important ca şeful băncii să-şi aleagă foarte bine adjuncţii, în special dacă nu va fi reprezentant al sistemului bancar al ţării. Trebuie să aibă opinie proprie faţă de deciziile care i se vor propune pentru adoptare”, menţionează ei.
Interlocutorii agenţiei consideră că ar fi mai raţional de a aproba un candidat care ar avea şanse să rămână pentru un al doilea mandat, pentru a conduce BNM timp de 14 ani.
„Deşi s-ar putea de aprobat şi un candidat cărui i-ar fi suficient şi un mandat pentru a depăşi criza din sistemul bancar, restabilind încrederea organismelor financiare internaţionale în băncile moldoveneşti, faţă de managementul corporativ al căror investitorii şi creditorii externi nu vor avea obiecţii”, - a conchis bancherul.
Sursă: infotag.md