28.09.2015 09:45
Auditul conformității la CEC a depistat abateri la remunerarea muncii
Comisia Electorală Centrală a cheltuit mai puțini bani decât i-au fost alocați pentru organizarea alegerilor parlamentare din 2014, denotă raportul de audit al conformității. În schimb, au fost depistate unele abateri la remunerarea muncii și funcționalitatea redusă a sistemului informațional.
Din cele 52 mil. lei alocate Comisiei Electorale Centrale pentru organizarea alegerilor parlamentare din noiembrie 2014, doar 44 au fost cheltuite, diferența fiind redirecționată în bugetul de stat. Instituția susține că economiile au fost obținute din contul atragerii celor 342 mii dolari din sursele externe, utilizate la dezvoltarea sistemului informațional și pentru unele cheltuieli de logistică. Curtea de Conturi, însă, consideră că această acțiune denotă, mai curând, o planificare negândită.
”De fiecare data, când ne pregătim de organizarea alegerilor generale, fie că e vorba de alegeri locale sau generale, noi mergem pe planificarea maximă a necesităților pe care le estimăm, dar utilizăm cheltuielile la pragul minim admisibil de lege. Acesta este principiul după care ne conducem – să fim responsabili de banii publici. Acest lucru s-a constatat și de auditul Curții de Conturi”, - a afirmat președintele CEC Iurie Cecan.
Auditorii Curții de Conturi au mai stabilit că CEC a achiziționat bunuri în valoare de 112 mii de lei, fără ca acestea să fie incluse inițial în devizul de cheltuieli. De asemenea, au fost raportate mici încălcări la calcularea și achitarea sporului la salariul angajaților Comisiei care au participat la organizarea și defășurarea alegerilor din toamna anului trecut.
”Potrivit cadrului legal, în perioada electorală membrilor și angajaților ai comisiei electorale centrale li se stabilește un suport în valoare de 25% din salariu mediu, - a declarat Nicolae Furnica, controlor al Curții de Conturi. - Efectiv, s-a calculate suportul de 25% din salariul membrilor și angajaților permanenți”.
Un alt neajuns depistat ține de funcționalitatea redusă a sistemului informațional SIIECAP - 1C, utilizat pentru prima dată în procesul electoral. Astfel, a fost stabilită lipsa accesului limitat pentru fiecare ID-utilizator și a drepturilor limitate pentru corectarea erorilor percepute. În final, softul permite ștergerea datelor și tranzacțiilor, ceea ce generează un risc de infidelitate a datelor și informațiilor care sunt introduse, ulterior, în rapoartele financiare ale Comisiei Electorale Centrale.