24.02.2016 12:26
Autoritățile Moldovei și Gas Natural Fenosa vor soluționa problemele tarifare pe cale amiabilă
Ministerul Economiei și Gas Natural Fenosa vor semna un Memorandum de înţelegere cu privire la demararea unui dialog în vederea identificării căilor de recuperare a devierilor tarifare. Asupra acestui fapt s-a convenit în cadrul întrevederii prim-ministrului, Pavel Filip, cu un grup de reprezentanți ai Companiei Gas Natural Fenosa, cel mai mare furnizor de energie electrică în Moldova, condus de Antoni Peris Mingot, director afaceri şi reglementare, informează NOI.md.
Părțile au salutat înțelegerea de a semna Memorandumul respectiv. Antoni Peris Mingot a menţionat că semnarea Memorandumului este un semn de manifestare a intenţiei Guvernului Republicii Moldova de a soluţiona problema pe cale amiabilă.
Dialogul a vizat situaţia din sectorul de livrare a energiei electrice din ţara noastră. Au fost examinate căile de soluţionare a problemelor cauzate de mai mulţi factori care au generat, pe de o parte, cererea furnizorului de energie electrică privind majorarea tarifului, ca urmare a deprecierii leului în raport cu valutele internaționale pe parcursul ultimilor ani, iar pe de altă parte, presiunea financiară asupra operatorului ce activează în ţara noastră, RED Union Fenosa.
Prim-ministrul a declarat că securitatea energetică este o prioritate a Guvernului, iar problemele din acest domeniu se află pe agenda activităţilor autorităţilor în vederea identificării, în termen cît mai restrîns, a unei soluţii viabile. Totodată, Pavel Filip a subliniat că Guvernul pledează pentru transparenţa cheltuielilor incluse în tariful la energie, astfel încît tarifele aprobate să fie justificate şi consumatorii finali să cunoască exact raţionamentele cheltuielilor pentru energia electrică livrată.
Premierul a dat asigurări că Guvernul este preocupat de soluţionarea problemelor menţionate şi va depune tot efortul, în limita competenţelor ce îi revin, ţinînd cont de independenţa regulatorului de preţuri în domeniu, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova (ANRE), pentru a contribui la soluţionarea acestora.
ANRE, la majorarea tarifelor la energia electrică pentru consumatorii finali, în anul 2015, nu a inclus în acestea sumele mari de devieri financiare acumulate de Gas Natural Fenosa în Moldova de pe urma deprecierii leului față de dolar, care au constituit circa 1,5 miliarde de lei. Gas Natural Fenosa a fost de acord cu amînarea parțială sau totală a includerii în tarif a sumelor devierilor financiare cu condiția recunoașterii lor oficiale de ANRE în hotărîrea sa privind noile tarife, precum și asumarea unor obligații clare pentru evidența lor la calcularea noilor tarife cu indicarea termenelor concrete, dar aceste propuneri au fost respinse.
Reprezentanții Gas Natural Fenosa au declarat că noile tarife la energia electrică contravin metodologiei calculării lor și creează probleme suplimentare companiei. Gas Natural Fenosa a îndemnat ANRE să recunoască oficial devierile financiare acumulate de companie, precum și să indice metodele și termenele acoperirii lor în documentul său oficial, menționînd că, în caz contrar, va intenta la Curtea Internațională un proces împotriva ANRE și Moldovei în legătură cu încălcarea prevederilor Contractului privind Comunitatea Energetică și Acordului de asociere RM-UE, după cum s-a procedat.